Galerie Foto Haos în Lampedusa, asaltată de migranți. Un bebeluș s-a înecat înainte de debarcare. Meloni o cheamă pe von der Leyen să vadă dezastrul

Data actualizării: Data publicării:
mii de migranti au luat cu asalt insula lampedusa
Haos în Lampedusa, asaltată de migranți. FOTO: Profimedia Images

O nouă tragedie s-a petrecut în apropierea insulei Lampedusa. Un bebeluș de câteva zile a murit, înainte ca echipele de salvare să ajungă la barca plină de migranți. Valul fără precedent de oameni veniți din nordul Africii a determinat autoritățile italiene să impună starea de urgență în Lampedusa. Într-o singură zi, aici au ajuns mai mulți migranți decât toată populația insulei. Primarul cere ajutor Europei: este un punct fără întoarcere, a atras el atenția. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a chemat-o pe  preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen să vadă cu ochii ei cât de gravă e situația.

Meloni a rugat-o pe Ursula von der Leyen să vină pe insulă "pentru a realiza personal gravitatea situaţiei în care ne aflăm".

De la începutul săptămânii, mii de migranţi au ajuns cu bărcile pe mica insulă dintre Sicilia şi Africa de Nord. Doar marţi, peste 5.000 de persoane au ajuns în Lampedusa - mai multe decât oricând într-o singură zi. La un moment dat, în centrul de recepţie erau în jur de 6.800 de persoane, scrie Agerpres.

Datorită apropierii sale de oraşul de coastă tunisian Sfax, Lampedusa este de mult timp o țintă de migraţie pentru oameni care încearcă să ajungă în Europa. Consiliul municipal al insulei a declarat stare de urgenţă miercuri seară, ca răspuns la situaţie.

Haos în Lampedusa, asaltată de migranți. FOTO: Profimedia Images
Haos în Lampedusa, asaltată de migranți. FOTO: Profimedia Images

"Presiunea migratorie pe care o experimentează Italia de la începutul acestui an este nesustenabilă", a spus Meloni. Cu toate acestea, a adăugat ea, este clar că Italia şi Europa nu pot face faţă numărului de migranţi care sosesc pe ţărmurile sale.

Meloni a declarat că va decide asupra unor "măsuri excepţionale" luni, precum prelungirea perioadei în care refugiaţilor li se permite să rămână în centrele de azil. Italia este condusă de o alianţă de dreapta în frunte Meloni de la extrema dreaptă din octombrie 2022. Una dintre promisiunile ei a fost de a reprima migraţia. Până acum, mai mulţi migranţi sosesc decât înainte.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la Roma, în jur 127.200 de persoane au ajuns în Italia cu barca de la începutul anului până la 15 septembrie. Cifra era în jur de 66.200 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri