Haos la Rio de Janeiro. Un tren și zeci de autobuze și camioane au fost incendiate din răzbunare

Data actualizării: Data publicării:
Recreio dos Bandeirantes, Rio de Janeiro, tren incendiat
Se pare că este vorba despre o răzbunare pentru uciderea lui Matheus da Silva Rezende. Foto: Tren incendiat la Rio de Janeiro. Sursa foto: Profimedia Images

Bandele paramilitare au făcut haos la Rio de Janeiro. Au fost incendiate cel puțin 36 de autobuze, patru camioane și un tren, aparent ca răzbunare pentru uciderea de către poliție a unui lider paramilitar, transmite The Guardian.

Guvernatorul statului Rio de Janeiro, Cláudio Castro, a promis că va riposta împotriva crimei organizate după ce gangsterii paramilitari au lansat un atac fără precedent asupra sistemului de transport public din Rio, incendiind zeci de vehicule, guvernatorul numind evenimentele ca „acte teroriste”.

Presa locală relatează despre atacuri ca fiind unele dintre cele mai mari atacuri criminale din istoria Rio de Janeiro.

Recreio dos Bandeirantes, Rio de Janeiro, autobuz incendiat
Autobuz incendiat la Recreio dos Bandeirantes în Rio de Janeiro. Sursa foto: Profimedia Images

Se pare că este vorba despre o răzbunare pentru uciderea unui lider paramilitar înalt, Matheus da Silva Rezende, de către forțele speciale ale poliției.

„Era cunoscut drept „Stăpânul Războiului””, a susținut guvernatorul de dreapta al Rio, la o conferință de presă de urgență, luni seară, în timp ce forțele de securitate și pompierii se grăbeau să răspundă valului de atacuri din vestul orașului.

Erupția violenței, dramatică chiar și pentru un stat care a petrecut zeci de ani de luptă cu crima organizată, a blocat părți din cel mai faimos oraș din Brazilia și a forțat cel puțin 45 de școli să se închidă, afectând mii de elevi.

Recreio dos Bandeirantes, Rio de Janeiro, trafic blocat
Trafic blocat în Recreio dos Bandeirantes, Rio de Janeiro. Sursa foto: Profimedia Images

Publicația „O Globo” a declarat „Rio sub asediu”. Primăria a îndemnat cetățenii să evite zonele afectate ca urmare a „evenimentului cu impact mare”.

„Partea de vest este în flăcări”, a scris pe Twitter specialistul în securitate Cecília Olliveira, fondatorul unui grup de monitorizare a violenței numit Fogo Cruzado.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat zeci de pasageri aruncându-se dintr-un autobuz în timp ce criminalii se pregăteau să-i dea foc și pene groase de fum negru urcându-se pe cer.

Atacurile au avut loc în cel puțin nouă zone diferite – Cosmos, Campo Grande, Inhoaíba, Guaratiba, Madureira, Paciência, Santa Cruz, Sepetiba și Recreio dos Bandeirantes – unde trăiesc aproximativ un milion de oameni.

Oficialii guvernamentali și presa au atribuit violențele milițiilor (grupări de tip mafiot conectate politic), care au preluat controlul asupra unor zone uriașe din Rio în ultimele două decenii.

Anul trecut, Fogo Cruzado a susținut că milițiile – care și-au început viața ca grupuri de autoapărare comunitare formate din ofițeri de poliție și gardieni de închisoare, în afara serviciului, înainte de a se transforma în mafii criminale – controlau acum o zonă aproape de dimensiunea Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie, unde locuiesc peste 1,7 milioane de oameni.

Guvernatorul Castro a declarat că 12 criminali au fost arestați în legătură cu atacurile de luni și vor fi acuzați de „acte teroriste”.

„Nu mă îndoiesc că mâine va fi o zi mult mai ordonată și mai calmă”, a spus el reporterilor, jurând că va duce o „luptă grea” împotriva unor astfel de criminali „24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”. „Răul nu va prevala asupra binelui”, a declarat Castro, avertizând grupurile criminale organizate să nu îndrăznească să conteste statul.

Dar experții în securitate au descris atacurile de luni drept o ofensivă nespusă împotriva autorităților de la Rio, care a scos la iveală eșecul guvernelor de a pune sub control crima organizată.

Violențele au avut loc la câteva ore după împușcarea lui Rezende, în vârstă de 24 de ani, care ar fi nepotul unuia dintre cei mai cunoscuți lideri criminali din Rio, Luis Antonio da Silva Braga, un șef paramilitar poreclit Zinho. Se pare că Rezende a fost împușcat mortal în timpul unei operațiuni de poliție în Três Pontes, o favela de cărămidă roșie care este un bastion notoriu al miliției.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri