Humza Yousaf se pregătește să devină primul premier musulman al Scoției

Data publicării:
Humza Yousaf, președintele Partidului Naţional Scoţian, susține un discurs la Edinburgh pe 27 martie 2023.
Humza Yousaf, președintele Partidului Naţional Scoţian. Foto: Profimedia Images

Huma Yousaf, care a fost ales luni în fruntea Partidului Naţional Scoţian (SNP), urmează să fie instalat oficial prim-ministru al Scoţiei, marţi, de către parlamentul local, informează Agerpres.

Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, nepot de imigranţi pakistanezi, a fost ales în fruntea SNP în urma unui scrutin intern declanşat de demisia surprinzătoare a Nicolei Sturgeon luna trecută, după opt ani în funcţie.

Noul şef al SNP se pregăteşte să devină primul şef de confesiune musulmană al guvernului scoţian. El va îngroşa astfel rândurile liderilor politici din Marea Britanie ai căror strămoşi provin din fostele colonii ale imperiului. Premierul britanic Rishi Sunak vine dintr-o familie de origine indiană, iar în parlamentul scoţian Humza Yousaf se va confrunta cu şefa laburiştilor scoţieni, Anas Sarwar, de origine pakistaneză ca şi el.

Odată ales prim-ministru, Yousaf urmează să fie numit oficial în funcţie prin mandat regal şi să depună jurământul miercuri în faţa Curţii Supreme scoţiene.

El preia puterea într-un moment în care lupta pentru independenţă pare ajunsă într-un punct mort, cu circa un an şi jumătate înaintea viitoarelor alegeri locale.

Cotidianele britanice au subliniat marţi că misiunea noului premier se anunţă dificilă, The Telegraph scriind că plecarea carismaticei Nicola Sturgeon semnalează "sfârşitul perioadei eroice" a partidului pro-independenţă.

După victoria de luni, Humza Yousaf, ministru al sănătăţii până atunci şi un apropiat al Nicolei Sturgeon, a promis să facă parte din "generaţia care va obţine independenţa", subliniind că poporul scoţian are "nevoie de independenţă încă de acum, mai mult ca oricând".

La Londra, Downing Street a replicat că scoţienii vor responsabili "care se concentrează pe problemele cele mai importante pentru ei: scăderea inflaţiei, combaterea crizei costului vieţii şi reducerea listelor de aşteptare" în sistemul de sănătate.

Dezbaterea privind independenţa Scoției a fost relansată de Brexit, căruia 62% dintre scoţieni i s-au opus, dar sprijinul pentru independenţă, punct central în programul SNP, stagnează în prezent.

Potrivit unui sondaj YouGov din 13 martie, 46% dintre respondenţi s-au pronunţat pentru independenţă (faţă de 50% luna trecută).

Pe acest subiect, Humza Yousaf a promis luni că va lansa o mişcare populară în favoarea autodeterminării, chiar dacă anul trecut Curtea Supremă a considerat imposibilă organizarea unui nou referendum fără acordul Londrei, care se opune ferm.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri