În pragul unui război al vaccinurilor cu Marea Britanie, Uniunea Europeană dă vina pe AstraZeneca

Data actualizării: Data publicării:
drapelul uniunii europene și o doză de vaccin
UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

După ce Ursula Von der Leyen a amenințat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale, Marea Britanie, care se află printre țările vizate de șefa Comisiei Europene a cerut luni ca UE să permită livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care le-a comandat. Cu toate acestea, Bruxelles-ul se apără și dă vina pe compania AstraZeneca.

„Marea Britanie nu este de vină. UE nu este de vină. Aici este vorba despre faptul că toată lumea trebuie să găsească un acord cu o companie care și-a supralicitat capacitatea de producție. AstraZeneca trebuie să livreze dozele către clienții din UE”, a declarat un oficial al blocului comunitar, citat de Reuters.

AstraZeneca a livrat doar aproximativ 30 de milioane de doze din totalul de 80 de milioane promise UE pentru primele trei luni ale anului. Cantitatea nu a fost suplimentată, în ciuda solicitărilor repetate ale oficialilor UE.

Potrivit companiei AstraZeneca, Marea Britanie se folosește de o clauză în contractul său de furnizare prin care împiedică exportul de vaccinuri până când piața britanică este complet deservită.

În schimb, în tot acest timp, milioane de doze de vaccin fabricate în statele membre ale blocului comunitar au fost exportate în toată lumea, inclusiv în Marea Britanie.

Ursula von der Leyen reia tonul dur față de AstraZeneca

În acest context, von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte țări vor continua să nu acționeze cu deschiderea de care a dat dovadă UE – întrerupând exporturile către alte țări dacă acestea nu vor exporta și ele, măcar la nivelurile prevăzute.

„În ultimele șase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de țări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a spus ea.

Marea Britanie, vizată de UE în ceea ce privește posibila blocare a exporturilor

„Am observat că în ultimele șase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă așteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei”, a continuat șefa Comisiei.

De altfel, dacă acest principiu va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să aplice reciprocitatea pentru tipuri diferite de vaccin, însemnând că exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce UK se hotărăște să își onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul s-ar putea aplica și altor țări care produc local vaccinuri și nu exportă, dar care au rate de vaccinare superioare celor ale UE.

Londra răspunde la amenințarea Comisiei Europene: „Ar afecta reputația Uniunii Europene”

Ministrul Apărării din guvernul de la Londra, Ben Wallace, a avertizat Uniunea Europeană că o blocare a exporturilor de vaccin împotriva coronavirusului ar fi „contraproductivă” și ar „dăuna reputației” blocului european.

„Uniunea Europeană ştie că restul lumii priveşte maniera în care se comportă Comisia. În cazul în care contractele şi angajamentele sunt rupte, acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru un bloc comercial care se laudă cu respectarea legii”, a declarat Ben Wallace pentru postul de televiziune SkyNews.

Demnitarul britanic a subliniat că producţia de vaccinuri se bazează pe o colaborare ce implică mai multe ţări, avertizând că blocarea exporturilor AstraZeneca ar compromite nu doar şansele cetăţenilor lor de a avea un program de vaccinare adecvat, dar ar afecta numeroase alte ţări din lume şi reputaţia UE.

Marea Britanie încearcă să convingă UE să renunțe la orice posibilă restricție

Liderii UE vor discuta despre impunerea interzicerii exporturilor de vaccinuri în Marea Britanie la un summit virtual ce va avea loc joi. În vreme ce Franța, Germania și Italia susțin, în mare, restricționarea exporturilor, state precum Olanda, Belgia sau Irlanda sunt mai precaute în relație cu Londra.

Potrivit Reuters, premierul britanic Boris Johnson a vorbit cu cei mai puternici lideri ai UE, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, într-o tentativă de a convinge UE să renunțe la orice posibilă restricție.

Marea Britanie, care a ieșit din UE la 31 decembrie 2020, a avertizat în repetate rânduri că încălcarea legislației contractuale ar putea avea consecințe grave, dar nu a precizat care ar fi acestea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri