Încă două curse TAROM cu români s-au întors din Israel. Mărturiile tulburătoare ale oamenilor scăpați de teroare

Data actualizării: Data publicării:
romani
Încă două avioane TAROM au adus în țară români amenințați de reizbucnirea luptelor dure din Orientul Mijlociu

Încă două avioane TAROM au adus în țară români amenințați de reizbucnirea luptelor dure din Orientul Mijlociu. Avioanele au aterizat la ora 3 și 5 minute și la ora 4 și 15 minute. Compania națională aeriană a făcut și ieri două astfel de curse speciale, între Tel Aviv și București, în timp ce Wizz Air a anunțat că își suspendă toate zborurile pe relația România - Israel. O altă companie privată a readus în țară, ieri, 115 persoane. Și alte țări europene au trimis avioane după cetățenii lor. Polonia și Bulgaria au folosit chiar aeronavele prezidențiale în aceste misiuni.

ACTUALIZARE 11.25 Încă 96 de români s-au întors luni din Israel cu zboruri operate de o companie privată și din Iordania cu o cursă TAROM. 

„În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 9 octombrie 2023, un alt grup format din 96 de cetățeni români au fost repatriați din Israel cu zboruri operate de o companie privată, respectiv din Iordania cu o cursă operată de Compania Tarom,” anunță Ministerul Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 8.27 MAE anunţă că 245 de cetăţeni români, printre care şi 2 grupuri de pelerini, au fost repatriaţi din Israel duminică, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată,

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie 2023, 245 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Statul Israel, printre care şi 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată”, transmis MAE.

Pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport. De asemenea, De asemenea, precizează că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de 8 octombrie 2023 în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetăţenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie" de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie" şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Mărturiile românilor întorși din Israel:

-Eu sunt din Israel, pentru mine a fost periculos dar a fost bine. Au fost rachete lansate și lumea terorizată.

-Eram la hotel să mâncăm și au început alarmele dintr-o dată. M-am panicat puțin, am plecat în buncărul din casa scării.

-Noi am avut noroc și ne-am întors cu bine. Situația este destul de complicată și se pare că se complică și mai mult.

-Sperăm să se întoarcă și ceilalți oameni care erau în grupul nostru și în alte grupuri care sunt acolo și sper că sunt în Tel Aviv măcar, că în Westbank nu e bine să mai fii.

-A fost groaznic, teama, frica, este război real. Acum s-au mai liniștit lucrurile. Faptul că poporul din Israel a fost atât de nepregătit a fost mai mult decât groaznic.

-A fost groaznic. Nu a fost frumos. Viața este în pericol și te chinui să ajungi acasă.

-Acum a fost diferit față de alte dăți.
-De ce?
-Pentru că de această dată a fost prin surprindere. Nimeni nu a știut nimic. Eram în vacanță, ne odihneam în weekend și ne-a luat totul prin surprindere.

-Zborul cel mai greu pentru că viața noastră a fost pusă în pericol. Nu ne am despărțit deloc. Am zis trăim toți sau murim toți.

-Am avut pelerini de 60, 70 ani, obosiți de călătorie. Dar s-au mobilizat. La Ierusalim nu ne-am odihnit, credeam că sunt bombe.
Ne-am rugat să ajungem teferi acasă.

-Se vedeau pe cer rachetele. În prima noapte am dormit îmbrăcați să fim pregătiți să putem veni.

-A trebuit să intrăm de 2 ori în buncăr. Am văzut oameni care plângeau, aveau spaima în suflet.

-A fost îngrozitor, o experiență de nedescris. Toți fugeau, țipau, dezorientați, se auzeau bombele și rachetele se vedeau la gemuri. Îngrozitor.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri