Încă trei participanți la asaltul de la Capitoliu au fost prinși. Pentru unul din ei se oferea recompensă de 30.000 de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Capitoliul atacat de cetățeni americani încurajați de un președinte care încearca să răstoarne rezultatul legal și legitim al alegerilor prezidențiale.
Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. Foto: Profimedia Images

La exact trei ani după asaltul de la Capitoliu, tentativa de insurecție trumpistă din data de 6 ianuarie 2021, poliția federală americană a anunțat că a arestat trei indivizi căutați intens pentru acțiunile lor la evenimentul care a marcat primul transfer nepașnic al puterii în Statele Unite, după peste două secole de democrație.

Jonathan Pollock, Olivia Pollock şi Joseph Hutchinson au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţa, la o fermă din Groveland, Florida, a transmis FBI într-un comunicat. Ei urmează să apară, luni, în faţa unui tribunal federal din oraşul Ocala, situat în centrul peninsulei Florida.

Cei trei suspecţi sunt urmăriţi penal în special pentru agresiune asupra funcţionarilor publici, tulburarea ordinii publice în incinta Capitoliului şi intruziune violentă fără autorizaţie. Poliţia oferea o recompensă de 30.000 de dolari pentru orice informaţie permiţând localizarea lui Jonathan Pollock, un sudor în vârstă de 24 de ani „considerat înarmat şi periculos”.

În decursul a 35 de luni ale unei anchete ramificate şi care se desfăşoară în continuare, autorităţile americane au pus sub acuzare peste 1.200 de persoane, în aproape toate cele 50 de state ale ţării, pentru participarea lor la insurecţia din 6 ianuarie 2021. Mai mult de jumătate au fost condamnate. Acestea s-au opus confirmării victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.

Donald Trump nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în aceste alegeri şi neagă cu fermitate că şi-ar fi incitat susţinătorii să atace sediul Congresului.

Problema centrală a responsabilităţii sale în acest eveniment istoric, care ar putea duce la nerecunoaşterea eligibilităţii sale pentru alegerile prezidenţiale din 2024, va fi examinată pe 8 februarie de Curtea Supremă. Deocamdată, el rămâne marele favorit la alegerile preliminare republicane.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, realizat în comun de Washington Post şi Universitatea din Maryland, 39% dintre americani cred că asaltul asupra Capitoliului a fost rezultatul unui complot al FBI.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri