Galerie Foto Incendiile de vegetaţie au devastat insula Maui: Peste o mie de persoane sunt în continuare dispărute

Data actualizării: Data publicării:
Incendiile de vegetaţie au devastat insula Maui (5)
Incendii catastrofale în Hawaii. Foto: Profimedia

La două săptămâni după incendiile de vegetaţie care au devastat insula Maui, autorităţile din statul american Hawaii au anunţat, marţi, că 1.100 de persoane sunt în continuare dispărute, potrivit unei liste întocmite de FBI, care a cerut ajutorul rudelor acestora pentru a facilita operaţiunile de căutare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Incendiile de vegetaţie au devastat insula Maui. Foto: Profimedia
Incendiile de vegetaţie au devastat insula Maui. Foto: Profimedia

Aceste incendii, cele mai devastatoare înregistrate în ultimul secol în Statele Unite, au provocat cel puţin 115 decese, conform unui bilanţ provizoriu.

Însă tragedia ar putea fi mult mai mare. După ce flăcările au distrus aproape complet oraşul turistic Lahaina, unde locuiau 12.000 de oameni, mii de persoane dispărute figurează pe diverse liste care circulă pe reţelele de socializare sau care sunt întocmite de diverse autorităţi - Poliţie, Crucea Roşie, adăposturi sociale, etc.

FBI depune în prezent eforturi pentru uniformizarea acestor date. „Noi grupăm toate listele pentru a putea stabili cine este încă dispărut în mod real”, a declarat agentul special Steven Merrill în faţa reprezentanţilor presei. După examinarea datelor, Poliţia federală americană a numărat în prezent „1.100 de persoane dispărute”, a precizat el.

„Acest număr este susceptibil să crească”, întrucât FBI „este pe cale să colecteze date suplimentare”, a mai spus agentul american.

Luni seară, primarul din Maui anunţase că numărul dispăruţilor era de 850.

FBI a înfiinţat un număr telefonic special (808-566-4300) şi le-a încurajat pe rudele persoanelor dispărute să îi contacteze pe agenţii săi. „Avem cu adevărat nevoie de ajutorul publicului”, a insistat Steven Merrill, explicând că unii dintre dispăruţi sunt identificaţi doar prin prenumele lor, pe listele care circulă în spaţiul online.

În acest gen de cazuri, informaţii suplimentare, precum numele de familie sau data naşterii, pot ajuta foarte mult Poliţia federală pentru localizarea unei persoane sau pentru confirmarea dispariţiei acesteia.

Autorităţile americane fac tot ce pot pentru a creşte acurateţea datelor şi speră să publice „o listă verificată” a dispăruţilor „în zilele viitoare”, a declarat şeful Poliţiei din Maui, John Pelletier.

FBI foloseşte şi agenţi pentru colectarea de probe ADN de la rudele celor dispăruţi şi care nu se pot deplasa în Maui, întrucât identificarea cadavrelor de nerecunoscut ce au fost găsite în cenuşa din Lahaina reprezintă o activitate dificilă.

Dintre cele 115 victime recenzate, doar 27 au putut fi identificate până în prezent.

Deţinerea unor probe ADN prelevate de la rudele dispăruţilor este „o etapă crucială pentru identificarea victimelor”, a reamintit Julie French, vicepreşedinta ANDE, agenţia însărcinată cu realizarea acestei operaţiuni.

„Aproape trei sferturi dintre cadavre au făcut obiectul unor teste ADN până în prezent, care au dus la rezultate ce permit efectuarea unor cercetări”, a anunţat ea. Însă în absenţa unui ADN familial cu care acele date trebuie să fie comparate, întregul proces va fi inutil.

Doar 104 probe ADN au fost recoltate până acum, iar autorităţile locale doresc să risipească orice reticenţă. „Profilurile ADN nu sunt păstrate de FBI” sau de Poliţia locală, a garantat procurorul din comitatul Maui, Andrew Martin. „Singurul motiv pentru care ele sunt utilizate este acela de a ajuta la identificarea persoanelor dispărute”, a adăugat el.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri