Începând cu luna noiembrie, SUA elimină restricțiile de călătorie pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă

Data actualizării: Data publicării:
Washingtonul ridică astfel restricţiile care datează din martie 2020 şi care îi vizează pe călătorii care provin în special din Uniunea Europeană, Regatul Unit sau China.
Washingtonul ridică restricţiile care datează din martie 2020 şi care îi vizează pe călătorii care provin în special din Uniunea Europeană, Regatul Unit sau China. Sursă foto: Profimedia Images

SUA au anunțat că îi vor lăsa să intre pe teritoriul lor de la începutul lui noiembrie pe toţi pasagerii care provin din străinătate cu condiţia ca ei să fie vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19, a anunţat luni Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.

Călătorii care provin din străinătate vor trebui să se testeze înainte de călătoria în SUA şi să poarte măşti, urmând să fie pus în practică un sistem de monitorizare a contactelor, a declarat coordonatorul luptei împotriva pandemiei de COVID-19 de la Casa Albă, Jeff Zients.

Acest sistem de monitorizare va fi pus în practică de companiile aeriene, care vor trebui să colecteze informaţii ce vor permite contactarea călătorilor, a precizat acesta.

„Începând din luna noiembrie, cetățenii străini care zboară în Statele Unite vor trebui să fie complet vaccinați și trebuie să prezinte dovada vaccinării înainte de a urca într-un avion cu destinația SUA”, a declarat oficial al Casei Albe, Jeff Zients, reporterilor, adăugând că la începutul lunii noiembrie calendarul de implementare va oferi agențiilor și companiilor aeriene „timp pentru pregătire”, evidențiază jurnaliștii de la CNN.

Washingtonul ridică astfel restricţiile care datează din martie 2020 şi care îi vizează pe călătorii care provin în special din Uniunea Europeană, Regatul Unit sau China, dar care mai târziu s-au aplicat şi Indiei sau Braziliei, transmite Agerpres.

Dispare restricția de călătorie aplicată acum 18 luni

Statele Unite au impus pentru prima dată restricții de călătorie pentru cetățenii străini în luna martie 2020, când țările lumii luau primele măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În urmă cu 18 luni, Administrația Trump adopta o măsură prin care numai cetățenii americani, cei cu pașaport american sau posesorii de cărți verzi mai puteau reveni în SUA din UE sau UK.

În prezent SUA interzic intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor non-americani care în ultimele 14 zile au mers în Regatul Unit, zona Schengen, Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran şi Brazilia.

Potrivit BBC News, restricțiile au fost modificate la cererea industriei turismului și a celei a transportului aerian, pentru sezonul de iarnă care debutează cu Ziua Recunoștinței, sărbătorită în acest an pe 25 noiembrie.

Jeff Zients a insistat asupra faptului că această decizie, care intervine într-un context de mare tensiune între Franţa şi SUA, este dictată de ştiinţă. Divergențele dintre Paris și Washington au izbucnit pe tema dotării Australiei cu submarine nucleare. După ce Australia a reziliat contractul cu Franța, optând pentru o înțelegere cu Marea Britanie și SUA, diplomația franceză și-a rechemat în țară ambasadorii din Australia și SUA.

SUA şi-au asumat să instituie un sistem global bazat pe indivizi şi nu pe diferenţele de tratament în funcţie de ţările de provenienţă.

În același timp, Zients a precizat că americanii nevaccinaţi împotriva SARS-CoV-2, care vor reveni în SUA după un sejur în străinătate, vor trebui să se supună unor obligaţii de testare mai stricte. Acestora li se va cere astfel să se testeze cu o zi înainte să revină pe teritoriul SUA şi apoi din nou după sosirea în SUA.

Casa Albă a înăsprit tonul în ultimele săptămâni şi a înmulţit anunţurile privind impunerea vaccinărilor acolo unde autorităţile federale o pot face. Totuşi, momentan nu a fost luată o decizie drastică de a impune vaccinarea pe zborurile interne din SUA.

De precizat că Jeff Zients, coordonatorul luptei împotriva pandemiei de COVID-19 de la Casa Albă, nu a menţionat și ce vaccinuri anti-covid vor fi recunoscute de SUA pentru a permite intrarea călătorilor pe teritoriul țării.

Comisia Europeană salută decizia SUA de a elimina restricțiile

UE a exclus încă din vara acetui an SUA de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În luna august, președinta Comisiei Europene făcea apel la liderii americani să ridice și ei restricțiile. Ursula von der Leyen declara atunci: Insist pentru reguli comparabile în ambele direcții”.

După anunțul făcut luni de Casa Albă, Comisia Europeană a scris pe twitter: „Salutăm anunțul SUA potrivit căruia călătorii din UE complet vaccinați vor putea în curând să călătorească din nou în SUA. Un pas mult așteptat pentru familiile & prietenii separați și o veste bună pentru afaceri. Vom continua să lucrăm pentru condiții de călătorie în siguranță”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri