India închide cazurile soldaților italieni acuzați de două crime în 2012

Data publicării:
soldati Italia
Imaginile lui Salvatore Girone și Massimiliano Latorre, proiectate pe Colosseum. Sursa foto: CIAMBELLI MATTEO/SIPA / Profimedia Images

Curtea Supremă din India a închis cazurile deschise împotriva celor doi soldați italieni acuzați că au ucis doi pescari indieni în 2012, informează BBC.

Anul trecut, o curte internațională de arbitraj a decis că Salvatore Girone și Massimiliano Latorre beneficiază de imunitate, încă că India are dreptul să ceară compensații.

Guvernul indian a decis să accepte decizia și a cerut instanței să închidă cazurile. Instanța Supremă a anunțat în luna aprilie că aceste cazuri vor fi închise doar după ce Italia va plăti despăgubirile convenite de către cele două țări, în valoare de 1,3 milioane de euro. Marți, un complet de doi judecători a anunțat că instanța este mulțumită de compensațiile plătite de partea intaliană.

Cazul celor doi soldați italieni a tensionat relațiile dintre India și Italia ani la rând.

Cum s-a petrecut incidentul

Girone și Lattore păzeau un petrolier italian aflat în largul statului Kerala, în 2012, și au deschis focul asupra unei bărci în care se aflau pescari. Soldații au spus că au confundat pescarii cu pirați - iar statul italian a susținut că militarii au deschis focul abia după ce pescarii au ignorat avertismentele de a păstra distanța față de nava MV Enrica Lexie.

Cei doi militari au fost arestați de autoritățile indiene în 2012 și acuzați de crimă. Cu toate acestea, India a exclus pedeapsa cu moartea în cazul acestora, dacă urmau să fie găsiți vinovați.

Până la începerea procesului, cei doi soldați italieni au petrecut câțiva ani reținuți în India. Lattore s-a întors în Italia în 2014 și Girone în 2016.

Încarcerarea militarilor italieni a provocat un scandal diplomatic între India și Italia, iar în 2015 cele două țări s-au adresat Curții de Arbitraj de la Haga (PCA). În iulie 2020, instanța de la Haga a decis că soldații italieni beneficiază de imunitate diplomatică în India, dar trebuie judecați în Italia.

Roma a insistat că Lattore și Girone au deschis focul în ape internaționale, deci ei ar trebuie judecați în Italia. India a susținut că avea jurisdicție în zona în care s-a produs incidentul. Curtea de la Haga a cerut Italiei să plătească compensații Indiei pentru "pierderea de vieți omenești, răni fizice, stricăciuni provocate vasului de pescuit și daune morale suferite de căpitan și echipaj".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri