India și Pakistan, puteri nucleare și vechi rivali, au făcut tradiționalul schimb de informații sensibile pe 1 ianuarie

Data publicării:
Pakistan
Complexul nuclear Khushab din Pakistan. Sursa foto: Profimedia Images

India și Pakistan, puteri nucleare între care există o veche rivalitate, au făcut schimb de liste cu toate facilitățile și instalațiile nucleare pe care le deține fiecare, potrivit unui acord vechi de zeci de ani, dar într-o perioadă în care relațiile diplomatice între vecinii asiatici sunt aproape inexistente, informează Reuters.

Cele două țări au purtat trei războaie și au avut multe alte confruntări armate în ultimii zeci de ani. Anul trecut, o rachetă indiană a aterizat în Pakistan, provocând temeri de reaprindere a conflictului.

"Lista instalațiilor și facilităților nucleare din Pakistan a fost predată astăzi la sediul Ministerului de Externe unui înalt oficial indian al misiunii diplomatice indiane din Islamabad", au anunțat autoritățile pakistaneze. Totodată, India a predat o listă similară misiunii diplomatice pakistaneze din New Delhi.

Schimbul de liste are loc anual pe data de 1 ianuarie, începând cu 1992.

Cu ajutorul Chinei, Pakistan și-a dezvoltat instalațiile nucleare pentru a face față cererii tot mai mare de electricitate. Pakistanul a desfășurat primele teste nucleare în 1998 și a dezvoltat începând de atunci un stoc considerabil de rachete care pot transporta încărcături nucleare, la fel ca India.

Totodată, cei doi rivali au făcut schimb de date privind prizonierii din fiecare țară deținuți de cealaltă parte. Pakistanul deține 705 prizonieri indieni, dintre care 654 de pescari și 51 de civili. La rândul ei, India deține 434 de cetățeni pakistanezi, dintre care 339 de civili și 95 de pescari. Pescarii din ambele țări sunt des arestați după intră în apele teritoriale vecine.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri