Indignare la nivel internațional: Crucea Roșie Belarus susține că aduce copii din Ucraina ca "să se odihnească"

Data publicării:
o femeie tine strans in brate un copil mic care are o suzeta in gura, in fata unui zid cu steagul ucrainei si un geam spart
Atât Ucraina, cât şi opoziţia belarusă au catalogat transferurile drept deportări ilegale. Sursă foto: Profimedia Images

Crucea Roşie din Belarus stârnește indignare la nivel internațional, după ce şeful organizației naționale a declarat la televiziunea de stat din Belarus că se implică activ în a transporta copii din Ucraina, din zonele ocupate de ruși, în Belarus, relatează The Guardian, preluat de Agerpres.

Un reportaj difuzat miercuri de televiziunea de stat din Belarus l-a arătat pe Dzmitri Şauţou, şeful Crucii Roşii din Belarus, vizitând oraşul ucrainean Lîsîceansk, ocupat de ruși în regiunea ucraineană estică Luhansk. În imaginile filmate, acesta apare declarând că organizaţia sa a fost implicată în mod activ în aducerea copiilor ucraineni în Belarus, în scopul "îmbunătăţirii sănătăţii" lor.

"Crucea Roşie din Belarus a avut - şi are şi va avea - un rol activ în acest sens", a declarat Şauţou.

Autorităţile belaruse au confirmat că au găzduit peste 1.000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, din zonele din Ucraina controlate de Rusia, din motive de sănătate. Primul grup de 350 de copii a sosit în aprilie, au declarat oficialii, fără a oferi mai multe detalii.

Şauţou de la Crucea Roşie din Belarus a declarat că lucrează cu o fundaţie de caritate susţinută de stat pentru a-i face pe "copii să uite de ororile războiului şi doar să se odihnească, să simtă că există o insulă de fericire".

Luna trecută, activistul de opoziţie belarus Pavel Latuşka a declarat că a furnizat Curții Penale Internaționale materiale care ar fi detaliat transferul forţat în Belarus a 2.100 de copii ucraineni din cel puţin 15 oraşe ucrainene ocupate de Rusia, cu aprobarea liderului din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Minskul a respins cu furie acuzaţiile.

Crucea Roşie din Belarus este cea mai mare organizaţie umanitară din Belarus şi face parte din mişcarea internaţională a Crucii Roşii, federație ce reunește 191 de organizații naționale. Reprezentanții Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie au declarat că au aflat despre vizita lui Şauşou în Donbas prin intermediul mass-media și au precizat că investighează orice "presupusă încălcare a integrităţii". Şeful Crucii Roşii din Belarus nu vorbeşte în numele federaţiei, "iar declaraţiile sale nu reprezintă opiniile noastre", a punctat organizaţia.

Atât Ucraina, cât şi opoziţia belarusă au catalogat transferurile drept deportări ilegale, în timp ce în cazul liderului autoritar din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au existat apeluri pentru acuzaţii internaţionale de crime de război, similare cu cele aduse preşedintelui rus Vladimir Putin.

În martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare atât pentru Putin, cât şi pentru comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Judecătorii de la Haga au declarat că au găsit "motive rezonabile de a crede" că cei doi sunt responsabili de crimele de război de deportare ilegală a copiilor şi de transfer ilegal de copii din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia. Moscova a respins vehement acest demers.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat Curtea Penală Internaţională "să emită un mandat de arestare" şi pe numele lui Şauţou, afirmând că acesta "a mărturisit public crima de deportare ilegală a copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei".

Belarusul a fost cel mai apropiat aliat al Moscovei de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, în februarie 2022, liderul său Aleksandr Lukaşenko permiţând Kremlinului să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe şi arme în Ucraina. Lukaşenko a salutat, de asemenea, o prezenţă militară rusă în Belarus şi desfăşurarea armelor nucleare tactice ruseşti în această ţară.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri