INFOGRAFIC. Ce fel de stat a creat Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
haos2

Doctrina de „măsuri active” (aktivnye meropriyatiya) a Kremlinului acoperă o paletă largă de tactici prin care Rusia caută să influențeze sfera politicilor europene, de la susținerea partidelor populiste prin dezinformare și campanii de spionaj, și până la „incidente precum tentativa de lovitură de stat din Muntenegru”, se arată într-un raport publicat de think-tank-ul ECFR (European Council of Foreign Relations).

CHOREOGRAPHING-CHAOS---GRAPHIC
Foto: ECFR

Raportul, realizat de expertul Mark Galeotti, de la Centrul de Relații Internaționale din Praga, și intitulat „Controlling chaos: How Russia manages its political war in Europe”, aduce în discuție, printre alte aspecte, și felul în Kremlinul își folosește în Europa „agenții haosului”, un set de tactici de luptă politică ce are la bază specia de stat pe care a creat-o președintele Vladimir Putin.

Astfel, scrie Galeotti, sub conducerea lui Putin, „noțiunile tradiționale ruse – și chiar sovietice – despre supremația intereselor statului” au dus la articularea nu atât de mult a unui stat totalitar, cât mai degrabă a unui „stat mobilizator”.

Conceptul acesta a fost analizat amănunțit, anul trecut, într-un raport Chatham House, sub semnătura lui Andrew Monaghan. Statul mobilizator, din perspectivă conceptuală rusească, prioritizează îngrijorările de securitate în gândirea strategică și subordonează toate resursele bugetare și administrative acestui acestui unic țel.

O asemenea formă de putere este dispusă, cu anumite limite, „să accepte prezența societății civile, presa liberă, activitățile economice independente și chiar un anumit pluralism politic”. Cu toate acestea, în conformite cu „convingerea sa filosofică generală”, aceea că se află într-un „război politic” și că se confruntă cu o „amenințare existențială, atât culturală, cât și politică” din partea Vestului, acest tip de stat „își rezervă dreptul de a coopta orice individ sau orgainizație atunci când simte nevoia”.

În consecință, subliniază expertul, merită să ne gândim la cât de „uimitoare” este varietatea de „jucători implicați în campaniile de măsuri active ale Kremlinului”

Infograficul de mai sus descrie o spirală în centrul căreia se află Vladimir Putin și o rețea de săgeți care conectează un traseu complicat de măsuri active ce polarizează în jurul președintelui servicii de informații, grupuri cu alonjă de stat în stat, administrația prezidențială, comunitatea oamenilor de afaceri sau armata.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”