News Alert Înfrângere pentru Boris Johnson în Parlamentul britanic. Parlamentarii au votat pentru amânarea Brexitului

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson din profil
Foto: Getty Images

Boris Johnson a suferit o nouă înfrângere, sâmbătă, în Parlamentul de la Londra. Legislativul a votat un amendament care îl obligă pe prim-ministrul Marii Britanii să solicite o nouă amânare a Brexitului la Bruxelles. Boris Johnson a anunțat deja că nu se va conforma și va încerca să obțină votul pe acord săptămâna viitoare, relatează CNN.

Britanicii vor o nouă amânare a Brexitului, după ce parlamentarii au votat un amendament în acest sens. Ca urmare, votul pentru noul acord pentru Brexit a fost amânat până marțea viitoare. Imediat după anunțarea rezultatului, Boris Johnson a declarat că nu va cere o nouă amânare a Brexitului. Noile evoluții nu fac decât să sporească incertitudinea în ce privește viitorul Marii Britanii. Chiar dacă Boris Johnson ar putea fi obligat prin lege să solicite o a doua amânare a divorțului de Uniunea Europeană, mai mulți lideri europeni, printre care și președintele Franței, au respins categoric acest scenariu.

În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici cereau, sâmbătă, în stradă, rămânerea în Uniunea Europeană și solicită ca acordul pentru Brexit să fie supus unui nou vot popular.

Citiți și: 
Uniunea Europeană aşteaptă clarificări urgente din partea Marii Britanii privind derularea Brexit

Deputatul independent Oliver Letwin şi colegul laburist Hilary Benn au introdus un amendament care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a admis sâmbătă dimineaţă dezbaterea amendamentului. Amendamentaul a fost adoptat, în pofida opoziției ferme a prim-ministrului, ceea ce înseamnă că Guvernul britanic va fi obligat legal să solicite din nou Uniunii Europene amânarea Brexitului.

Reacția lui Boris Johnson

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat însă că nu va negocia cu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE. 
Nu voi negocia o amânare cu UE, iar legea nu mă obligă să fac acest lucru. Încă o extindere va afecta această țară”, a declarat Boris Johnson.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri