Întâlnirea secretă cu neonaziști care a scos zeci de mii de protestatari în stradă. „Vor să transforme Germania într-un stat ca Rusia”

Data publicării:
Protest anti-AfD la Berlin
Discuțiile purtate în timpul întâlnirii din noiembrie s-au concentrat asupra felului în care o astfel de politică a deportărilor în masă ar putea fi implementată în cazul în care AfD ar ajunge la putere în Germania. Foto: Profimedia Images

În ultima săptămână, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Germania ca să protesteze împotriva extremismului de dreapta. Protestele s-au declanșat după ce s-a aflat că membri ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au participat la o întâlnire secretă cu neonaziști și alți extremiști pentru a discuta deportarea în masă a imigranților, a persoanelor care au cerut azil politic și chiar a cetățenilor germani cu origini străine despre care ei consideră că nu au reușit să se integreze în societatea germană, relatează The Guardian.

Întâlnirea a avut loc într-un hotel din preajma orașului Potsdam din estul Germaniei pe data de 25 noiembrie, dar acest lucru nu s-a știut până pe 10 ianuarie, când jurnaliștii de investigații de la Correctiv au dezvăluit adevărul.

Unul dintre principalele evenimente ce au avut loc în timpul întâlnirii a fost prezentarea susținută de Martin Sellner, liderul Mișcării Indentitare Austria, o mișcare de extremă dreapta etno-naționalistă. Subiectul discuției era deportarea în masă pe care membrii extremei drepte o numesc „remigrație”.

Potrivit relatărilor împărtășite de unii participanți cu jurnaliștii de la Correctiv, mai mulți afaceriști au fost prezenți la întâlnire și au donat bani pentru susținerea inițiativei. Discuțiile s-au concentrat asupra felului în care o astfel de politică a deportărilor ar putea fi implementată în cazul în care AfD ar ajunge la putere în Germania.

Întâlnirea din noiembrie ar fi fost de fapt a șaptea întâlnire de acest gen, potrivit Die Zeit și Der Spiegel.

Vicecancelarul și ministrul german de economie, Robert Habeck, a avertizat că AfD plănuiește să transforme Germania într-un stat autoritar similar cu cel al Rusiei, indicând în același timp în mod subtil faptul că susține interzicerea partidului.

„Autoritarii de dreapta sunt preocupați cu un atac asupra esenței republicii. Ei vor să transforme Germania într-un stat ca Rusia și se pregătesc în mod sistematic pentru acest lucru”, a declarat miercuri Habeck.

Zecii de mii de oameni au participat la protestele de noapte organizate în mai multe orașe din Germania. Cea mai mare demonstrație a avut loc pe 16 ianuarie la Köln și a atras 30.000 de protestatari.

Grupul „Mână în mână” pregătește un protest împotriva extremei drepte pe 3 februarie la Berlin la care sunt așteptați sute de mii de participanți. Organizatorii vor ca protestatarii să formeze un lanț uman care să înconjoare parlamentul german.

Cancelarul german Olaf Scholz a scris miercuri pe X (fostul Twitter) că le mulțumește „zecilor de mii de oameni care au ieșit pe străzile din Germania în ultimele zile pentru a protesta împotriva rasismului, instigării, și pentru democrația noastră liberală. Asta ne dă curaj și arată că noi, democrații, suntem mult mai mulți decât cei care încearcă să ne dezbine”.

Dintre toate persoanele identificați de Correctiv care au participat la controversata întâlnire din noiembrie, cel mai cunoscut este Sellner, care este considerat un reprezentant al tinerilor extremiști de dreapta din toată Europa.

Evenimentul a fost organizat de un dentist ieșit la pensie pe nume Gernot Mörig, care a fost cândva liderul unei asociații de tineret de extremă dreapta, și Hans-Christian Limmer, un antreprenor și investitor.

Mai mulți membri ai partidului AfD au fost și ei prezenți, iar unii dintre ei au susținut și discursuri.

Partidul AfD a fost fondat în 2013 de academicieni și economiști anti-sistem și anti-euro, dar s-a transformat de atunci într-un partid anti-imigranți, renunțând la fondatorii săi originali.

AfD a crescut în popularitate în 2015 după ce un milion de imigranți și refugiați au ajuns în Germania și, din nou, după ce Rusia a invadat Ucraina, pe seama nemulțumirilor legate de prețul mare al facturilor la energie, inflației resimțite în prețul alimentelor și a costului moral și financiar mare asociat cu susținerea Ucrainei.

Potrivit sondajelor, partidul se bucură de sprijinul a 20% dintre alegători la nivel național, cifra crescând până la 36% în unele părți din estul țării.

Campaniile publice de interzicere a partidului AfD vor continua cel mai probabil să atragă susținători, dar obiectivul principal va fi greu de realizat având în vedere că nu este susținut de destui politicieni de rang înalt. Atât Scholz, cât și Habeck au avertizat că susținătorii AfD vor reacționa agresiv dacă o eventuală inițiativa de a interzice partidul va eșua.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri