Inteligența artificială se întoarce împotriva creatorilor ei. Firmele din IT încep să renunțe la angajați

Data actualizării: Data publicării:
o mana robotica apasa pe un buton din care ies circuite
Inteligența artificială. Foto: Profimedia

Ipoteza că inteligența artificială ar putea înlocui oamenii în diverse domenii stârnește de mai mult timp temeri. Dar nimeni nu se aștepta ca reducerile de personal să înceapă tocmai într-o industrie în care lucrătorii păreau invincibili: cea a tehnologiei, relatează CNN.

Un număr încă mic, dar în creștere de firme IT au spus că AI este motivul pentru concedierea unor angajați și regândirea noilor posturi în ultimele luni, în timp ce Silicon Valley se grăbește să se adapteze la progresele rapide ale tehnologiei dezvoltate în propria ogradă.

Chegg, o companie de tehnologie educațională, a anunțat luna trecută că își reduce cu 4% forța de muncă, adică cu aproximativ 80 de angajați, „pentru a poziționa mai bine compania pentru a-și executa strategia AI și pentru a crea valoare durabilă pe termen lung pentru studenți și pentru investitorii săi.”

CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg în mai că se așteaptă să întrerupă angajările pentru posturi care ar putea fi înlocuite cu AI în următorii ani.

Cu toate acestea, într-un interviu ulterior, Krishna a spus că declarațiile sale anterioare au fost scoase din context și a subliniat că „AI va crea mai multe locuri de muncă decât va elimina.”

La sfârșitul lunii aprilie, serviciul de stocare a fișierelor Dropbox a declarat că își reduce cu aproximativ 16% forța de muncă, adică aproximativ 500 de oameni, inclusiv din cauza AI.

În cel mai recent raport privind disponibilizările, firma de plasare a forței de muncă Challenger, Gray & Christmas a declarat că 3.900 de persoane au fost disponibilizate în mai din cauza inteligenței artificiale. Toate aceste reduceri au avut loc în sectorul IT, potrivit companiei.

În aceste condiții, Silicon Valley ar putea nu numai să fie lider în dezvoltarea AI, ci și să ofere o primă privire asupra modului în care companiile se pot adapta la aceste instrumente. Abilitățile oamenilor nu vor fi depășite peste noapte, cum se temeau unii. În schimb, companiile par să realoce resursele pentru a profita mai bine de noua tehnologie - și să pună accent pe angajații cu expertiză AI.

„În ultimele luni, inteligența artificială a captat imaginația colectivă a lumii, extinzând piața potențială pentru următoarea noastră generație de produse bazate pe AI mai rapid decât ar fi putut anticipa oricare dintre noi”, a scris directorul general al Dropbox, Drew Houston, într-o notă adresată angajaților, în care anunța concedierile. „Următoarea noastră etapă de creștere necesită o combinație diferită de abilități, în special în domeniul AI și în stadiul inițial al dezvoltării produselor.”

În prezent, Dropbox angajează oameni pentu posturi axate pe „noi inițiative AI”.

Dan Wang, profesor la Columbia Business School, a declarat pentru CNN că inteligența artificială „va determina restructurarea organizațiilor”, dar nu se pune problema ca mașinile să înlocuiască oamenii.

„AI, din câte văd eu, nu înlocuiește neapărat oamenii, ci mai degrabă îmbunătățește munca oamenilor. Cred că genul de competiție la care ar trebui să ne gândim este că specialiștii umani vor fi înlocuiți cu specialiști umani care pot profita de instrumentele AI”, a spus Wang.

Profesorul mai spune că începând cu semestrul trecut, el a început să le solicite studenților săi să se familiarizeze cu noile instrumente AI.

„Acest tip de expunere cred că este absolut esențial pentru a se pregăti pentru succes după absolvire”, a spus Wang.

Nu înseamnă că toată lumea trebuie să devină specialist AI, ci că oamenii ar trebui să știe cum să folosească instrumentele AI pentru a deveni mai eficienți în ceea ce fac.

„Acolo se duce cu adevărat lupta pentru talente, deoarece diferențierea în ceea ce privește talentul vine din modalități creative și eficiente de a integra AI în sarcinile zilnice”, a explicat Wang.

Concediile din domeniul IT cauzate de inteligența artifcială vin pe fondul unor reduceri de personal mai ample din industrie. Aproximativ 212.294 de angajați din industria IT au fost disponibilizați numai în 2023, potrivit datelor urmărite de Layoffs.fyi, depășind deja cifra de 164.709 înregistrată în 2022.

Dar, în umbra acelor concedieri în masă, industria IT a fost cuprinsă de o fervoare AI și a investit mult în această tehnologie. Inclusiv companii ca Microsoft și Facebook au anunțat investiții uriașe în domeniul inteligenței artificiale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri