Iran a atacat cu rachete nordul Irakului și Siriei. Gărzile Revoluționare pretind că au distrus o bază Mossad și grupări teroriste 

Data publicării:
erbil atacat de iran
IRGC a spus că a lovit mai multe locații din Erbil și a pretins că vizează „locuri ale grupurilor de opoziție iraniene”. Cel puțin patru civili au fost uciși și alți șase au fost răniți în atac. Sursa foto: Profimedia Images

Gărzile Revoluționare Iraniene au atacat luni cu rachete balistice ceea ce spun că ar fi o bază de spionaj pentru agenția de informații israeliană Mossad, în nordul Irakului, și „grupările teroriste anti-Iran” din Siria. Atacurile au fost condamnate de Statele Unite ca fiind „imprudente și imprecise”, transmite CNN.

Forțele iraniene au spus că lovitura cu rachete de la miezul nopții din Irak a distrus „unul dintre principalele sedii de spionaj” ale Israelului la Erbil, capitala regiunii semi-autonome Kurdistan, ca răspuns la ceea ce au spus că sunt atacuri israeliene care au ucis comandanți și membri ai Gărzii Revoluționare Iraniene, frontul de rezistență iranian.

„Acest sediu a fost centrul pentru dezvoltarea operațiunilor de spionaj și planificarea actelor teroriste” în regiune și Iran, a declarat luni Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) într-un comunicat.

IRGC pretinde că a vizat „locuri ale grupurilor de opoziție iraniene” în Erbil

Cel puțin patru civili au fost uciși și alți șase au fost răniți în atac, potrivit unei declarații de marți dimineața a Consiliului de Securitate al regiunii Kurdistan.

O vilă mare aparținând unui cunoscut om de afaceri kurd a fost și ea distrusă, potrivit unui jurnalist CNN din regiune. Au existat rapoarte neconfirmate de victime la proprietatea rezidențială, deși nu se știe dacă clădirea a fost o țintă a iranienilor sau o greșeală.

„Această încălcare flagrantă subminează suveranitatea regiunii Kurdistan și a Irakului”, a spus Consiliul de Securitate în declarația sa, care acuză Iranul că folosește pretexte fără temei pentru a ataca Erbil, o regiune stabilă din punct de vedere istoric despre care a spus că nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru nicio parte.

IRGC spune că a atacat bazele „grupărilor teroriste anti-Iran din teritoriile ocupate ale Siriei”

A susținut că țintele au fost implicate în recentele atacuri cu bombe din orașul Kerman în timpul festivităților de comemorare a comandantului forței Quds ucis Qasem Soleimani, care a făcut zeci de morți și răniți.

ISIS și-a revendicat responsabilitatea pentru cele două explozii de lângă locul de înmormântare a lui Soleimani, fiind cel mai mortal atac din Iran de la revoluția din 1979.

În declarația sa, IRGC a spus că „a identificat și a distrus o serie de comandanți și elemente teroriste cheie, în special Daesh (ISIS), în teritoriile ocupate ale Siriei, trăgând o serie de rachete balistice”.

SUA acuză Iranul de lovituri „imprudente și imprecise”

Un oficial american a declarat luni că indiciile inițiale ale atacurilor cu rachete ale Iranului au arătat că „acesta a fost un set de lovituri imprudente și imprecise”.

„Am văzut rapoartele și am urmărit rachetele, care au avut impact în nordul Irakului și nordul Siriei. „Niciun personal sau facilități americane nu au fost vizate”, a spus oficialul.

„Iranul susține că acest lucru este un răspuns la atacurile teroriste din Kerman, Iran și Rask, Iran, cu accent pe ISIS. „Vom continua să evaluăm situația.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru CNN că loviturile nu au deteriorat „Consulatul SUA Erbil sau Noul Complex al Consulatului aflat în construcție”.

„Niciun membru din personalul american nu a fost rănit”, au spus ei.

Cresc îngrijorările în Orientul Mijlociu

Prim-ministrul din regiunea Kurdistan Masrour Barzani le-a cerut „partenerilor din comunitatea internațională să nu rămână tăcuți în fața atacurilor repetate împotriva poporului din Kurdistan”.

„În această seară, Erbil a fost atacat din nou de Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran. Din păcate, în timpul atacului nejustificat din această seară, mai mulți civili au fost martirizați și răniți”, a spus Barzani într-un comunicat.

„Condamn acest atac laș asupra oamenilor din regiunea Kurdistan în cei mai fermi termeni”, a mai transmis Barzani.

Atacurile Iranului vor ridica și mai mult temeri că războiul Israelului din Gaza s-ar putea extinde într-un război la scară largă în Orientul Mijlociu, cu grave consecințe umanitare, politice și economice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri