Iran: Atacurile împotriva unor baze SUA din Irak şi Siria sunt o reacţie la sprijinul pentru Israel. „Culegeţi ceea ce semănaţi”

Data publicării:
Nasser Kanani purtatorul de cuvant MAE iranian
Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al MAE iranian, a cerut Statelor Unite să îşi oprească sprijinul pentru Israel. Foto: Profimedia

Atacurile din ultimele zile împotriva unor baze americane în Irak şi Siria sunt o „reacţie” la sprijinul acordat de Statele Unite Israelului în războiul împotriva Hamas, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

„Culegeţi ceea ce semănaţi. Susţinerea şi provocarea tensiunii antrenează o reacţie”, a declarat Nasser Kanani într-o conferinţă de presă la Teheran, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Aceste atacuri „fac parte din reacţiile (...) celor care se opun prezenţei ilegale a Statelor Unite în regiune şi care protestează contra sprijinului necondiţionat al americanilor pentru regimul sionist”, a adăugat el.

Pentagonul a indicat joia trecută că forţele americane şi aliaţii lor au fost ţinta a cel puţin 16 atacuri în Siria şi în Irak de la începutul lunii.

Washington a afirmat că Teheranul este implicat prin procură în acest atacuri şi a ameninţat că va riposta „în mod decisiv”.

SUA au în jur de 900 de soldaţi în Siria şi aproape 2.500 în Irak, care luptă împotriva SI şi întreprind frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.

„Răspunsul nostru vine într-un singur cuvânt”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a cerut Statelor Unite să îşi „stopeze” sprijinul pentru Israel.

„Răspunsul nostru vine într-un singur cuvânt: Stop!”, a reacţionat el la o întrebare privitoare la ordinul dat de preşedintele american Joe Biden Iranului de a nu se implica în războiul dintre Israel şi Hamas.

Luni, şeful de Stat Major al armatei iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a afirmat că „luptătorii palestinieni” ai Hamas sunt „pregătiţi să facă faţă unui atac terestru al Israelului” în Fâşia Gaza.

„Unul din motivele rezistenţei combatanţilor palestinieni este atenţia acordată defensivei pasive (...) În nordul Gazei, ei spun că au construit peste 400 km de tuneluri, dintre care unele pot fi utilizate de maşini şi motociclete”, a explicat generalul într-un discurs la Teheran.

„Anumite tuneluri” au acces „în spatele barierelor” de securitate în Israel, a mai spus el.

În jur de 200 de persoane s-au adunat luni dimineaţă la Teheran în faţa principalei sinagogi după un apel lansat de responsabili evrei din Iran pentru a cere o încetare a focului şi pentru „a condamna masacrarea de copii, femei şi persoane fără apărare”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri