Iranul a anulat condamnările la moarte pentru doi protestatari, după care a revenit și a spus că a anulat-o doar pentru unul dintre ei

Data actualizării: Data publicării:
spanzuratoare la o demonstratie impotriva pedepsei capitalei
Organizațiile pentru drepturile omului protestează față de aplicarea pedepsei capitale în Iran. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 14:15. Curtea Supremă a Iranului a revenit asupra unei informaţii transmise, anterior, în cursul zilei de sâmbătă, precizând că a acceptat apelul introdus de un protestatar condamnat la moarte, însă a confirmat sentinţa în cazul celui de-al doilea.

„Biroul de relaţii publice al Curţii Supreme a Iranului şi-a corectat ştirea: Apelul lui Mohammad Qabadloo nu a fost acceptat, verdictul a fost confirmat. Apelul lui Saman Seydi a fost acceptat de Curtea Supremă”, a transmis agenţia de presă Mizan a instanţei judiciare.

--

știrea în forma inițială:

Curtea Supremă a Iranului a acceptat apelurile introduse de doi protestatari condamnaţi la moarte, a anunţat, sâmbătă, această instanţă, motivând prin „deficienţe” în anchetarea cazurilor lor, relatează Reuters.

„Curtea Supremă a acceptat apelurile lui Mohammad Qobadloo şi Saman Saidi Yasin, acuzaţi de recentele revolte”, a transmis agenţia de presă Mizan. „Din cauza deficienţelor anchetei, Curtea Supremă i-a deferit aceloraşi tribunale pentru re-examinare”, adaugă sursa citată.

În Iran au izbucnit manifestaţii la nivel naţional după ce o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a fost omorâtă în bătaie de poliția moralității.

Autorităţile au executat prin spânzurare, în decembrie, doi protestatari: Mohsen Shekari, 23 de ani, acuzat că a blocat un drum principal în septembrie şi a rănit un membru al forţei paramilitare Basij cu un cuţit, şi Majid Reza Rahnavard, 23 de ani, acuzat că a înjunghiat mortal doi membri ai Basij.

Qobadloo a fost acuzat de uciderea unui poliţist şi rănirea altor cinci în timpul protestelor. Yasin, un rapper kurd care vorbeşte despre inegalitate, opresiune şi şomaj, a fost acuzat de tentativă de omor împotriva forţelor de securitate şi pentru cântece revoluţionare.

HRANA, asociaţie pentru drepturile omului, a afirmat că, până vineri, 506 protestatari au murit, inclusiv 69 de minori, 66 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi, şi se crede că 18.516 de protestatari au fost arestaţi.

De cealalată parte, autoritățile de la Teheran susțin că 200 de persoane, inclusiv din forţele de securitate, şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri