Iranul s-a folosit de pretextul misiunilor de ajutor pentru victimele cutremurului și a trimis arme în Siria (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
avion iranian pe aeroportul din alep dupa cutremurul din 6 februarie
Iranul s-a folosit de pretextul misiunilor de ajutor pentru victimele cutremurului și a trimis arme în Siria (Reuters). FOTO: Profimedia Images

Iranul s-a folosit de pretextul unor transporturi aeriene pentru ajutorarea victimelor cutremurului din 6 februarie și a trimis Siriei arme și echipamente militare, au declarat surse siriene, iraniene, israeliene și occidentale, citate de Reuters.

După cutremurul din 6 februarie care a afectat Turcia şi nordul Siriei, sute de zboruri din Iran au aterizat pe aeroporturile siriene din Alep, Damasc şi Latakia, aducând provizii, iar situația a durat şapte săptămâni, au declarat sursele. Mai mult de 6.000 de persoane au murit în urma cutremurului în Siria, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. În cazul unei catastrofe umanitare, avioanele cu ajutoare ale ONU au voie să ceară dreptul de aterizare de la autorităţile locale, iar bunurile umanitare sunt scutite de sancţiuni. În acest caz, autorităţile siriene au acordat drepturi de aterizare pentru zborurile directe care vin din Rusia şi Iran.

"Cutremurul a fost un dezastru, dar, în acelaşi timp, a fost un ajutor de la Dumnezeu pentru a-i ajuta pe fraţii noştri din Siria în lupta lor împotriva duşmanilor. Încărcături de arme au fost trimise imediat în Siria", a declarat o sursă regională apropiată de conducerea clericală a Iranului.

Reuters a vorbit cu oficiali ai serviciilor de informaţii occidentale, cu surse apropiate conducerii iraniene şi israeliene, precum şi cu un dezertor militar sirian şi cu un ofiţer sirian în activitate despre aceste zboruri.

Sursele au declarat pentru Reuters că scopul a fost de a susţine apărarea Iranului împotriva Israelului în Siria. Transporturile iraniene au inclus echipamente avansate de comunicaţii şi baterii radar, precum şi piese de schimb necesare pentru o îmbunătățire planificată a sistemului de apărare antiaeriană furnizat de Iran în războiul civil din Siria, au precizat două surse regionale şi o sursă occidentală de informaţii.

Sursele regionale au declarat pentru Reuters că Israelul a aflat imediat despre  fluxul de arme către Siria şi a organizat o campanie agresivă pentru a-l contracara. "Sub pretextul transporturilor de ajutoare pentru cutremur către Siria, Israelul a aflat despre deplasări semnificative de echipamente militare din Iran ", a declarat un oficial israelian din domeniul apărării, sub protecția anonimatului. El a spus că ajutorul a fost livrat în principal pe aeroportul din nordul Siriei, Alep.

Generalul de brigadă Yossi Kuperwasser, fost şef al cercetării în armata israeliană şi fost director general în Ministerul Afacerilor Strategice, a declarat că loviturile aeriene israeliene împotriva transporturilor s-au bazat pe informaţii atât de specifice, încât armata israeliană a ştiut exact ce camion dintr-un convoi lung să vizeze.

"Loviturile Israelului au vizat, de asemenea, o întâlnire a comandanţilor miliţiilor iraniene, precum şi transporturi de cipuri electronice pentru modernizarea sistemelor de armament", a declarat colonelul Abduljabbar Akaidi, un dezertor militar sirian, care păstrează contacte în armată. Akaidi nu a precizat unde a avut loc întâlnirea.

Pista de aterizare din Alep a fost lovită de Israel la doar câteva ore după ce două avioane cargo iraniene au aterizat cu transporturi de arme sub pretextul ajutorului pentru victimele cutremurului, a declarat o sursă regională, informaţie confirmată de alte două surse de informaţii occidentale.

Generalul de brigadă Esmail Qaani, şeful Forţei Quds a Gărzilor Revoluţionare, a fost primul oficial străin care a ajuns în zona calamitată a Siriei, cu câteva zile înainte de sosirea lui Assad însuşi, reaminteşte Reuters. Reuters nu l-a putut contacta pe Qaani pentru comentarii. De asemenea, Gardienii Revoluţiei au refuzat să comenteze.

La întrebarea dacă Iranul a folosit avioanele de ajutor umanitar după cutremure pentru a muta echipamente militare în Siria ca să-şi sporească reţeaua de acolo şi a-l ajuta pe Assad, misiunea Iranului la Naţiunile Unite de la New York a răspuns: "Nu este adevărat". La rândul său, guvernul sirian nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce spune că sunt ţinte legate de Iran din Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când a început să îl sprijine pe Assad în războiul civil care a devastat ţara din 2011.

Un ofiţer al armatei siriene care a cerut să rămână anonim a declarat că israelienii îşi intensifică eforturile pentru a învinge Iranul în Siria. "De ce acum? Pur şi simplu pentru că au informaţii că se dezvoltă ceva rapid. Ei trebuie să îl oprească şi să îl lovească pentru a-l încetini. Cutremurul a creat condiţiile potrivite. Haosul care a urmat a permis avioanelor iraniene să aterizeze cu uşurinţă", a declarat el.

După 3 aprilie, ţintele vizate de Israel au inclus depozite de arme în lanţul montan Jabal Manea Kiswa, la sud de Damasc, unde trupele iraniene şi Hezbollahul libanez au construit ceea ce este probabil cel mai fortificat sit militar al lor din Siria, au declarat o sursă de securitate regională şi două surse de informaţii occidentale.

O staţie radar folosită pentru drone a fost lovită la 3 aprilie, a adăugat sursa regională. "Credem că miliţiile iraniene au transferat cantităţi uriaşe de muniţie - au reaprovizionat, după pierderile de material din loviturile anterioare ale dronelor israeliene", a declarat o sursă occidentală de informaţii, referindu-se la zborurile iraniene după cutremurul din 6 februarie.
 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri