Galerie Foto Iranul și-a prezentat o nouă divizie de drone care pot fi lansate de pe mare, în timpul vizitei lui Joe Biden în Israel

Data publicării:
drona iraniana lansata de pe o nava
Teheranul și-a prezentat noile drone care pot fi lansate de pe mare. Foto: Profimedia

Iranul a prezentat vineri prima divizie de nave militare şi submarine care pot transporta drone. Demonstrația de forță are loc în timpul vizitei pe care președintele american Joe Biden o efectuează în Israel, unde a semnat un angajament de a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare.

Televiziunea de stat de la Teheran a anunţat că prima divizie de purtătoare de drone a marinei militare iraniene este formată din nave de suprafaţă şi submarine care pot transporta toate tipurile de drone de luptă, de detectare şi de distrugere.

„Diferite tipuri de drone avansate, produse de armată şi de ministerul apărării, au survolat apele Oceanului Indian pentru a-şi demonstra capacităţile”, a adăugat postul public, care a difuzat şi imagini cu drone care decolau de pe o navă militară, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Teheranul și-a prezentat noile drone care pot fi lansate de pe mare. Foto: Profimedia
Teheranul și-a prezentat noile drone care pot fi lansate de pe mare. Foto: Profimedia

Agenţia France Presse remarcă momentul ales, în timpul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu. Aflat în Israel, acesta semnase joi un parteneriat strategic cu această ţară şi asistase la prezentarea capacităţilor israeliene de apărare anti-rachetă, inclusiv a noului dispozitiv laser Iron Beam pentru distrugerea dronelor.

Statele Unite şi Israelul acuză Iranul că foloseşte drone şi rachete pentru atacuri asupra forţelor americane şi a navelor din Golful Persic care au legături cu Israelul, cu scopul de a destabiliza regiunea.

Cu ocazia prezentării unităţii de drone, comandantul armatei iraniene, generalul Abdolrahim Mousavi, a afirmat la televiziune că „ţinând seama de atitudinea agresivă a sistemului de dominare (al SUA şi al aliaţilor - n.r.), este necesar să ne sporim zi de zi capacitatea de apărare”. El a susţinut că dacă inamicii Iranului „fac o greşeală”, dronele le vor face faţă.

SUA au impus în octombrie anul trecut sancţiuni care vizează programul iranian de dezvoltare şi producţie a dronelor, acuzând Teheranul că furnizează astfel de arme aliaţilor săi din Orientul Mijlociu, cum ar fi gruparea Hezbollah din Liban, mişcarea Houthi din Yemen sau formaţiunea palestiniană Hamas din Gaza.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat luni că Iranul urmează să furnizeze „sute de drone” Rusiei, care întâmpină rezistenţa armatei ucrainene.

Iranul a susţinut însă marţi că în cooperarea tehnologică cu Rusia nu a intervenit nimic special.

AFP reaminteşte că iranienii au început să dezvolte drone din anii 1980, din timpul războiului cu Irakul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri