Iranul și-a prezentat racheta hipersonică "Cuceritorul". Aceasta ar atinge o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului

Data publicării:
Racheta hipersonică Fattah este prezentată în cadrul unui eveniment din Iran pe 6 iunie 2023.
Iranul a prezentat o rachetă hipersonică despre care spune că poate atinge o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului. Foto: Twitter/IRNA

Iranul a prezentat o rachetă hipersonică despre care susține că poate atinge o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului și are o rază de acțiune de 1.400 de kilometri, potrivit televiziunii de stat din această țară, scrie The Guardian.

Anunțul vine în contextul tensiunilor cu SUA legate de programul nuclear iranian.

Potrivit televiziunii iraniene, care a arătat imagini de la dezvăluirea rachetei, aceasta poate evita orice sistem de apărare antiaeriană, deși această informație nu a fost susținută de dovezi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Racheta a fost denumită Fattah ("Cuceritorul" în limba farsi n.r.).

Arma a fost dezăluită în prezența președintelui iranian Ebrahim Raisi și a reprezentanților Gărzilor Revoluţionare Iraniene, o organizație paramilitară folosită la menținerea ordinii interne care dispune, deja, de un arsenal de rachete balistice.

Generalul Amir Ali Hajizadeh, comandant al forțelor aeriene ale Gărzilor Revoluţionare Iraniene anunțase încă din noiembrie anul trecut că Iranul a dezvoltat racheta hipersonică.

O rachetă hipersonică are o viteză minimă care o depășește de cinci ori pe cea a sunetului și poate pune probleme serioase sistemelor clasice de apărare antiaeriană.

China și SUA dezvoltă de asemenea astfel de rachete, în timp ce Rusia susține că le are în arsenal și că le-a folosit în războiul din Ucraina.

Însă analiștii militari spun că rachetele rusești Kinjal, chiar dacă pot atinge viteze hipersonice, sunt foarte greu de manevrat, motiv pentru care atunci când au fost folosite, viteza a fost de fapt mult mai mică.

De altfel, ucrainenii susțin că au doborât mai multe astfel de rachete.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri