Iranul susține că nu e implicat în atacurile rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale din Marea Roșie

Data publicării:
2 nave de razboi sua si japonia in marea rosie
Navele americane si-au intensificat patrulările în Marea Roșie, după incidentele repetate provocarte de rebelii houthi din Yemen. Foto: Profimedia

Autoritățile de la Teheran au negat, sâmbătă, acuzațiile SUA conform cărora Iranul a fost implicat în orchestrarea și susținerea recentelor atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen împotriva unor nave comerciale din Marea Roșie.

„Rezistenţa (grupurile armate care luptă împotriva Israelului - n. red) are propriile forţe şi acţionează conform propriilor decizii şi capacităţi”, a declarat adjunctul ministrului iranian de externe, Ali Bagheri, pentru agenţia locală Mehr.

Conform Mehr, diplomatul iranian a reacţionat la „afirmaţiile occidentale” conform cărora Iranul îi informează pe rebelii Houthi yemeniţi despre „poziționarea navelor americane”.

Vineri, guvernul american a acuzat Iranul că este „profund implicat în planificarea recentelor atacuri ale rebelilor Houthi”, furnizându-le echipament militar sofisticat şi informaţii.

Anterior, ministrul de externe iranian, Hossein Amir Abdollahian, a declarat că Statele Unite au cerut deja Iranului să îi sfătuiască pe rebelii yemeniţi să nu acţioneze împotriva intereselor americane şi israeliene în regiune.

„I-am făcut în mod clar să înţeleagă pe americani că aceste grupuri au acţionat conform intereselor lor (...)”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe organizate sâmbătă pentru sprijinirea palestinienilor.„Nu le-am ordonat şi nu le vom ordona să oprească atacurile”, a continuat el.

Susţinând că acţionează în sprijinul Hamas în războiul împotriva Israelului, rebelii yemeniţi, susţinuţi de Iran, şi-au revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri în ultimele săptămâni împotriva navelor comerciale care au legături, potrivit acestora, de Israel.

Sâmbătă, o dronă a lovit o navă comercială în Oceanul Indian şi a provocat pagube, dar niciun rănit, potrivit a două agenţii de transport maritim, una afirmând că nava avea legătură cu Israelul. Responsabilitatea pentru acest atac nu a fost stabilită imediat.

Potrivit Pentagonului, rebelii houthi, care controlează zone întregi din teritoriul yemenit, inclusiv capitala Sanaa, au lansat peste o sută de atacuri cu drone şi rachete, care au vizat zece nave comerciale, implicând peste 35 de ţări.

Citiți și: Două mari companii de transport renunță la tranzitul pe Marea Roșie de frica rebelilor houthi

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri