Israel va lupta la Haga împotriva acuzației de genocid a Africii de Sud: Istoria o să vă judece fără milă

Data publicării:
morți în gaza
Africa de Sud a depus dosarul la CIJ vineri. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul transmite că va lupta împotriva acuzației Africii de Sud că este vinovat de acte „genocidare” în Gaza, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, a declarat un purtător de cuvânt israelian. Acesta le-a transmis sud-africanilor că istoria îi va judeca fără milă, informează BBC.

„Istoria te va judeca și te va judeca fără milă”, a spus Eylon Levy, adresându-se liderilor sud-africani.

Africa de Sud a depus dosarul la CIJ vineri, spre indignarea Israelului.

Africa de Sud este un susținător ferm al palestinienilor și a condamnat în repetate rânduri Israelul de la începutul războiului cu Gaza, după atacul Hamas din 7 octombrie.

Peste 22.000 de palestinieni - majoritatea dintre ei civili - au fost uciși în loviturile israeliene de la începutul războiului, potrivit ministerului sănătății din Gaza, condus de gruparea islamistă Hamas.

Israelul a declarat război Hamas după ce grupul a condus un atac masiv asupra comunităților din Israel, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, și luând alți aproximativ 240 înapoi în Gaza ca ostatici.

În urma cererii adresate CIJ, președinția Africii de Sud a declarat că țara este obligată „să prevină producerea genocidului”.

Documentul de 84 de pagini afirmă că „actele și omisiunile Israelului” au „un caracter de genocid, deoarece sunt menite să provoace distrugerea unei părți substanțiale a grupului național, rasial și etnic palestinian”.

Avocații guvernului sud-african se pregătesc pentru audierea cazului pe 11 și 12 ianuarie, a declarat pentru X Clayson Monyela, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Relații Internaționale și Cooperare din Africa de Sud.

CIJ, care are sediul la Haga în Țările de Jos, este cea mai înaltă instanță a ONU și aoluționează litigiile dintre state și oferă avize consultative cu privire la problemele juridice internaționale. Nu are puterea de a introduce urmărirea penală. Cu toate acestea, opiniile sale au importanță pentru ONU și alte organisme juridice internaționale.

Israelul a intenționat să combată acest caz, a spus Eylon Levy, „pentru a risipi calomnia absurdă de sânge a Africii de Sud”.

Calomnia de sânge este un termen folosit pentru a descrie acuzațiile false antisemite împotriva comunităților evreiești, originare din Europa în Evul Mediu.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins cu furie acuzațiile Africii de Sud atunci când a intentat procesul, spunând „Nu, Africa de Sud, nu noi am ajuns să comitem genocid, ci Hamas”.

„Ne-ar ucide pe toți dacă ar putea. În schimb, IDF [armata israeliană] acționează cât se poate de moral”, a mai spus Netanyahu.

Acuzația Africii de Sud vine în momentul în care Israelul se confruntă deja cu o anchetă a CIJ, inițiată de palestinieni, cu privire la „ocuparea, colonizarea și anexarea sa prelungită a teritoriul palestinian”.

Curtea a mai judecat Israelul o dată înainte, în 2004, când a constatat că bariera Israelului construită în și în jurul Cisiordaniei ocupate era contrară normelor dreptului internațional. Israelul a spus că bariera a fost construită pentru a contracara atentatele sinucigașe din Cisiordania, dar Palestinienii l-au considerat întotdeauna ca un mecanism pentru a lua din pământul lor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri