Israelul a trimis avioane de luptă și a activat sistemul de apărare antiaeriană pentru a intercepta o dronă venită din Liban

Data publicării:
Avioane de luptă ale Israelului și SUA
„Nu este un secret pentru israelieni: avem capacitatea de a ne transforma rachetele în rachete de precizie”, a avertizat liderul Hezbollah. Foto: Profimedia Images

Armata israeliană a anunţat vineri că şi-a activat sistemul de apărare antiaeriană şi a trimis avioane de luptă după ce o dronă a intrat în spaţiul aerian al Israelului venind din Libanul vecin, relatează France Presse. Este al doilea caz de acest fel, după ce, cu o zi în urmă, armata israeliană a doborât o dronă a Hezbollah.

În nordul Israelului, locuitorii s-au grăbit spre adăposturi după ce sirenele de alarmă au răsunat „din cauza unei drone ce a pătruns în spaţiul aerian israelian din Liban”, potrivit unui comunicat al armatei.

„Au fost lansate interceptoarele Iron Dome, iar avioane de luptă au patrulat în zonă”, se adaugă în acest text cu referire la sistemul de apărare antiaeriană. „Câteva minute mai târziu, s-a pierdut contactul radarului cu drona”, se mai menţionează în comunicat, dând de înţeles că aparatul nu a fost interceptat.

Armata israeliană a raportat joi că a doborât o dronă a Hezbollah care a intrat în spaţiul aerian al Israelului din Liban, două ţări aflate în război din punct de vedere tehnic, cu o frontieră puternic păzită.

Israelul a trimis avioane de luptă și a activat sistemul de apărare antiaeriană pentru a intercepta o dronă trimisă de Hezbollah
Israel: „Au fost lansate interceptoarele Iron Dome, iar avioane de luptă au patrulat în zonă”. Foto: Profimedia Images

Liderul Hezbollah: Am început să producem drone cu mult timp în urmă

Surse de securitate israeliene au declarat în ianuarie pentru AFP că recenta capturare a unei drone a Hezbollah de către Israel a permis armatei pentru prima dată accesul la date ce arată modul în care mişcarea libaneză pro-Iran (inamic jurat al Israelului) operează aceste dispozitive zburătoare.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a declarat miercuri într-un discurs televizat că mişcarea sa „a început să producă drone cu mult timp în urmă, inamicul israelian dorind să ne împiedice să aducem drone din Iran”.

„Nu este un secret pentru israelieni: avem capacitatea de a ne transforma rachetele în rachete de precizie”, a mai avertizat liderul Hezbollah.

În 2006, ultima confruntare majoră dintre Israel şi Hezbollah a făcut în 33 de zile peste 1.200 de morţi de partea libaneză, majoritatea civili, şi 160 de partea israeliană, în mare parte soldaţi.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri