Istoria ca un coșmar. Copilul căruia generalul Mladici i-a oferit ciocolată: „Ne-a spus că nu o să ne facă nimic”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Ratko Mladici și Izudin Alic, captură YouTube
Foto: Ratko Mladici și Izudin Alic, captură YouTube

Fostul comandant al sârbilor bosniaci din Republica Srpska, Ratko Mladici, a fost găsit vinovat miercuri de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru fosta Iugoslavie, care l-a condamnat la închisoare pe viaţă.

Mladic.Srebrenica.child
Foto: Ratko Mladici și Izudin Alic, captură YouTube

Iulie 1995, începeau operațiunile militare ale sârbilor bosniaci din Republica Srpska - conduși de Radovan Karagici și de pârghia sa directă pe teren, generalul Ratko Mladici - care aveau să ducă la masacrul de la Srebrenița, unul dintre cele mai groaznice episoade ale dezintegrării Iugoslaviei.

La 22 de ani distanță de la acele zile de coșmar bosniac, unul dintre supraviețuitorii genocidului își amintește o anumită dată calendaristică: ziua de 12 iulie 1995.

Izudin Alic avea atunci vârstă de 8 ani, scrie Balkan Insight, când în fața copilului a apărut Ratko Mladici, supranumit „măcelarul din Bosnia”. În jurul lui Izudin se aflau câteva sute de copii, căștile albastre ale ONU și o mare minciună: aceea că Armata Republicii Srpska avea să nu se atingă nici măcar de un fir de păr din capul lor, după cum le promisese generalul Mladici.

Întâlnirea dintre Izudin Alic și Ratko Mladici a avut loc lângă baza forțelor ONU de menținere a păcii din Potocari, unde mii de musulmani bosniaci căutau refugiu din calea războiului. Micuțul Izudin era cu bunicul său. Adultul de peste ani rememorează scena: „Bunicul m-a trimis să iau apă și am văzut un grup de copiii... Îmi amintesc de niște soldați care împărțeau ceva. Am fugit, un bărbat în uniformă sârbă mi-a atins părul și m-a întrebat cum mă numesc și ce vârstă am, apoi mi-a dat ciocolată”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acel bărbat era nimeni altul decât Ratko Mladici. Înregistrarea cu generalul sârb împărțind bomboane și ciocolată copiilor avea să facă înconjurul presei internaționale. „Nu vă fie frică, nimeni nu o să vă facă nimic”, le zice în filmare Mladici copiilor, înconjurat de camerele televiziunilor. Peste câteva zile, 8.000 de bărbați și băieți musulmani aveau să fie măcelăriți, iar peste 40.000 de femei urmau să fie expulzate. Unele dintre acestea aveau să ajungă în „taberele violului”, cum erau numite lagărele Republicii Srpska.

Înainte de izbucnirea războiului, Izudin Alic și familia sa locuiseră în satul Prohici, la granița cu Serbia. După ce sârbii bosniaci au atacat satul în 1993, familia sa a fugit la Srebrenița, unde au rămas până în 1995. Mutarea liniei frontului spre Srebrenița i-a pus din nou pe fugă. Izudin, frații săi, mama și bunicii au plecat aproape de Potocari, în timp ce tatăl său, unchiul și verii au luat calea pădurilor în căutare de ascunzători, cu destinația Tuzla, oraș controlat de forțele bosniace.

Ulterior, și Izudin avea să ajungă în Tuzla, la un centru de refugiați, până la sfârșitul războiului. Însă nici urmă de tată și de verii săi acolo: „Nu știu unde și cum au fost uciși. Mi-am îngropat tatăl și unchiul imediat după război. Au fost găsiți în Kamenica, lângă Zvornik”.

„Uneori mă întreb ceva, când îl văd la Haga. Mă întreb dacă știa că toți acei bărbați vor fi uciși... Tată meu, unchiul, toți”, mai spune Izudin Alic.

„Bine că rămâne pe viață”

Afectat de trei accidente vasculare cerebrale, Ratko Mladici este, la vârsta de 74 de ani, ultimul acuzat important de TPI, înfiinţat în 1993 cu scopul de a judeca persoane suspectate de comiterea unor crime de război în timpul conflictelor din Balcani.

La auzul verdictului, victime ale războiului din Bosnia prezente în sală au început să aplaude, scrie Balkan Insight. Hajra Catici, de la Asociația „Mamele din Srebrenița”, a spus că această condamnare este una mai mult „simbolică”, dar este „bine că va rămâne pe viață la închisoare”.

După proces, fiul lui Mladici, Darko, a acuzat Tribunalul de la Haga de atitudine „părtinitoare”.  

Ratko Mladici, fostul comandat al Armatei Republicii Srpska, între 1992 și 1995, a fost arestat pe 26 mai 2011, după o fugă de 14 ani de justiția internațională.

Mladici a fost găsit vinovat de coordonarea masacrului de la Srebrenița, considerat cea mai mare atrocitate petrecută pe continentul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ratko Mladici a mai fost găsit vinovat de terorizarea populației din Sarajevo și luare de ostatici din rândul trupelor ONU de menținere a păcii. 

La un moment dat, Ratko Mladici a fost cel mai căutat om din Europa, iar de epopeea acestei „vânători” justițiare se leagă numele fostei șefe a Tribunalului de la Haga, Carla Del Ponte.

Peste 300 de martori au fost audiați pe durata întregului proces și aproape 10.000 de dovezi au fost analizate.

Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Oana Roman, criticată dur de angajatul unui hotel de lux de pe litoral: „Crezi că dacă ești „vedetă” ți se...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
Military kamikaze drone Shahed in the sky against the background
MApN: Au fost găsite resturi de la o dronă rusească Gheran lângă Plauru. MAE condamnă „atacurile odioase” ale...