Italia, dispusă să ofere avioane de luptă Ucrainei. Giorgia Meloni este așteptată la Kiev, unde se va întâlni cu Zelenski

Data publicării:
Giorgia Meloni, prim-ministra Italiei, în uniformă de camuflaj și cu steagul Italiei în spate
Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni. Foto: Profimedia Images

Italia ar putea oferi Ucrainei până la 5 avioane de luptă de tip Tornado sau AMX International dar, din „motive politice” nu dorește să fie prima țară NATO care să livreze armatei ucrainene astfel de aeronave, informează La Repubblica. Știrea vine în contextul în care prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, se va deplasa la Kiev, unde se va întâlni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Avioanele Tornado sunt aparate multirol, în vreme ce AMX este un avion de atac la sol dezvoltat de Italia în parteneriat cu Brazilia.

Meloni, care a fost învestită în funcție în luna octombrie a anului trecut, a declarat, anterior, că intenționează să meargă la Kiev înainte de 24 februarie. Până acum, șefa guvernului de la Roma s-a dovedit o susținătoare fermă a Ucrainei, în ciuda neînțelegerilor din interioriul coaliției sale și a unei opinii publice divizate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat la finalul lunii ianuarie despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”.

De asemenea, pe 10 februarie, Slovacia a primit oficial o cerere din partea Kievului pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29. Ministrul apărării, Jaroslav Nad, afirmase deja că Slovacia are 11 avioane MiG-29, model sovietic, pe care nu le mai foloseşte și care pot fi ori vândute, ori donate Ucrainei. Slovacia este pe cale să primească avioane de vânătoare americane F-16, care vor înlocui MiG-urile retrase din serviciul operativ vara anului trecut.

Zilele trecute, Parlamentul European a solicitat acordarea de ajutor militar pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și a cerut statelor membre ale UE să ia în considerare „în mod serios trimiterea de avioane de luptă occidentale în Ucraina”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri