Italia mărește perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer și Moderna de la 21 la 42 de zile

Data actualizării: Data publicării:
Un cadru medical pregătește injecția pentru vaccin.
Vaccinare anti-COVID Foto: GettyImages

Italia extinde intervalul de timp dintre cele două doze de vaccin în cazul serurilor Moderna și Pfizer de la 21 de zile la 42, într-o încercare de a accelera campania de vaccinare într-o perioadă grea pentru sistemul sanitar. Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, mai spune că dozele refuzate și nefolosite de vaccin AstraZeneca vor fi disponibile fără nicio restricție, pentru toți cei care doresc să fie imunizați cu acest ser.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, citat de Agerpres, Speranza a explicat că Agenţia Italiană a Medicamentelor „oferă posibilitatea unei a doua doze la 42 de zile, ceea ce permite recuperarea a două sau trei săptămâni, lucru care poate fi util în această fază. „Este un pas înainte pentru a putea injecta cu o primă doză un număr mai mare de persoane”. Totuşi, el nu a precizat de când anume va începe să se aplice această măsură.

În ceea ce priveşte prioritatea la vaccinare, ministrul a menţionat că în prezent sunt programate persoanele de peste 80 de ani, urmează cei între 70 şi 80 de ani, iar în câteva săptămâni cei de peste 60 de ani vor putea să se prezinte la centre fără restricţii pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca rămas nedistribuit.

Speranza a dat asigurări că toate persoanele de peste 80 de ani vor fi vaccinate în aprilie şi că, până la sfârşitul lui iunie, acelaşi lucru va fi valabil şi pentru persoanele de peste 60 de ani, al căror număr se ridică la 18 milioane. Pentru aceasta, ministrul italian a indicat că în acest trimestru sunt aşteptate să sosească 50 de milioane de vaccinuri, plus alte 7,3 milioane de vaccinuri cu serul Johnson & Johnson, ceea ce va oferi un impuls campaniei de vaccinare, afectată de importante întârzieri.

În ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor, Roberto Speranza a făcut apel la prudenţă pe tot parcursul lunii aprilie, dar a adăugat că intensificarea campaniei de vaccinare „va permite să privim cu încredere spre viitor”. În mai, „ar putea apărea condiţiile pentru aplicarea unor măsuri mai puţin restrictive, similare celor aplicate în zonele galbene”, adică zonele cu risc scăzut de propagare a coronavirusului, însă „trebuie să fim cu grijă şi foarte prudenţi şi să facem lucrurile gradual”, a spus el.

Ministrul a amintit că de luni aproape întreaga Italie este sub cod epidemiologic portocaliu, care permite anumite relaxări, şi doar regiunile Campania, Puglia, Valle d'Aosta şi Sardinia se află în continuare în zona roşie. Acest lucru va permite o relaxare a restricţiilor pentru peste 48 de milioane de persoane, iar în timpul acestei săptămâni guvernul ar putea decide redeschiderea anumitor activităţi către finalul lunii dacă situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte, potrivit mass media locale.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri