Japonia introduce un nou sistem de vize pentru muncitorii străini

Data publicării:
japonia

Deficitul mare de forță de muncă obligă Japonia, a treia economie a lumii, să introducă un nou sistem de vize pentru a atrage mai mulți muncitori străini.

Este o schimbare semnificativă față de politicile stricte în materie de imigrație ale Japoniei, o țară care a limitat acordarea de vize de lucru doar persoanelor bine pregătite profesional sau celor cu specializări de vârf precum doctori, avocați sau profesori. Acest lucru arată cât de gravă este lipsa forței de muncă.

Potrivit noului sistem de vize, cetățenii străini cu anumite cunoştinţe de limba japoneză şi calificări profesionale pot solicita un statut de rezident, care conferă dreptul de muncă în nu mai puțin de 14 sectoare, precum construcţii, agricultură, asistenţă medicală, timp de până la cel mult cinci ani, transmite agenția de știri Kyodo. Un statut special îl au specialiștii.

Străinii care vorbesc cursiv limba japoneză și au pregătire profesională în cel puțin două domenii își pot prelungi șederea.

De asemenea, acest statut le permite deținătorilor să își aducă și familia în Japonia și nu există o limită pentru reînnoirea vizei. Guvernul de la Tokyo se aşteaptă ca în următorii cinci ani cel puțin 300.000 de străini să dobândească primul tip de viză, iar cei mai mulţi dintre ei să lucreze în sectorul asistenţei medicale.

Primele vize ar putea fi eliberate chiar de la jumătatea acestei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri