Jens Stoltenberg salută votul din parlamentul turc pentru aderarea Suediei la NATO

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, marţi, votul comisiei pentru afaceri externe a parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, o etapă care deschide calea pentru o undă verde oficială din partea Turciei.

„Contez pe aceste două state (Ungaria și Turcia - n. red.) să îşi finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare pentru aderarea Suediei, ceea ce va face NATO mai puternică”, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat.

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment - sau o dată - care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţele.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri