Joe Biden a transmis condoleanțe Israelului după busculada soldată cu zeci de morți

Data actualizării: Data publicării:
busculada în care au murit cel puțin 44 de oameni
Președintele SUA a prezentat condoleanțe Israelului după busculada în care au murit cel puțin 44 de oameni. Foto: Profimedia Images

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a sunat vineri seară pe premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a-i transmite condoleanţe după busculada produsă la un eveniment religios, soldată cu cel puţin 44 de morţi. 

"Popoarele din Statele Unite şi Israel au legături prin familiile noastre, prin credinţele noastre şi prin istoriile noastre şi vom fi alături de prietenii noştri. Rugăciunile noastre sunt pentru cei care au fost răniţi şi pentru cei care au pierdut persoane iubite. Fie ca amintirea lor să fie o binecuvântare", a transmis preşedintele Joe Biden, conform unui comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.

Biden l-a sunat pe Benjamin Netanyahu pentru a-i transmite condoleanţe şi pentru a oferi asistenţa Statelor Unite. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a vorbit prin telefon cu ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi.

Din afara ţării au venit în cursul zilei mai multe mesaje de susţinere pentru poporul israelian, de la preşedintele Consiliului European, Charles Michel, dar și de la autoritățile franceze și cele britanice. 

Pelerinajul a fost cel mai mare organizat în Israel de la debutul pandemiei

Cel puţin 44 de persoane au murit, iar alte aproximativ 150 au fost rănite, unele fiind în stare gravă, în urma unei busculade produse în cursul nopţii de joi spre vineri pe Muntele Meron, în nordul Israelului, în cursul unui pelerinaj organizat cu ocazia sărbătorii iudaice Lag BaOmer.

Oamenii aflați la locul busculadei au povestit cum au fost „măturați” de valul de oamenii, în timp ce alții au fost „aruncați în aer”, potrivit BBC. Tragedia s-a petrecut la pelerinajul Lag Baomer de la poalele Muntelui Meron. Surse din poliție au declarat pentru ziarul Haaretz că busculada a început după ce unii participanți au alunecat pe trepte la ieșirea de pe o arenă, provocând apoi căderea altor persoane.

Zeci de mii de pelerini au participat la acest eveniment, cel mai mare organizat în Israel de la debutul pandemiei COVID-19.

Guvernul israelian a stabilit că duminică va fi zi de doliu în Israel.

Citește și: Netanyahu cere o anchetă completă și anunță zi de doliu naţional în urma tragediei de la pelerinajul de la Meron

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri