Joe Biden l-a primit pe prim-ministrul Italiei la Casa Albă: „O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite”

Data publicării:
Mario Draghi și Joe Biden în Biroul Oval
Mario Draghi a fost primit de Joe Biden la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite, i-a spus, marți, președintele Joe Biden prim-ministrului italian, Mario Draghi, aflat într-o vizită oficială la Casa Albă. Cei doi șefi de guvern au discutat cu privire la situația actuală a războiului din Ucraina și au exprimat din nou poziția comună a SUA și UE în ce privește sprijinul pentru Ucraina și unitatea împotriva acțiunilor agresive ale Rusiei.

„Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat”, i-a spus Biden lui Draghi în Biroul Oval de la Casa Albă. „Vladimir Putin a crezut că ne poate diviza. Dar cu toţii ne-am dublat eforturile”, a adăugat preşedintele american înaintea începerii întâlnirii.

Şeful guvernului italian a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit legăturile dintre Statele Unite şi Italia şi, mai larg, între Statele Unite şi Europa. Premierul Draghi a prezis „schimbări drastice” pentru Uniunea Europeană. „O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite”, a spus Joe Biden, chiar dacă aceasta reprezintă o „concurenţă”.

În ciuda dependenţei Italiei de gazul rusesc şi a relaţiilor în mod tradiţional prietenoase cu Rusia, guvernul lui Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva invadatorilor. La fel ca aliaţii săi occidentali, Italia a livrat arme Ucrainei, deşi există un anumit disconfort în creştere în această privinţă în cadrul largii coaliţii de guvernare care îl sprijină pe Draghi.

Draghi s-a angajat, de asemenea, să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în ciuda riscurilor pentru Italia - un procent de 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia. Mario Draghi menţine legături deosebit de strânse cu Statele Unite, unde a studiat şi a lucrat pentru Banca Mondială şi banca privată Goldman Sachs.

Pe parcursul vizitei sale la Washington, premierul Italiei va primi, miercuri, un premiu din partea think tank-ul Consiliul Atlantic, care îi va fi înmânat de ministra americană pentru Trezorerie, Janet Yellen.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri