Joe Biden: Toate indiciile arată că Rusia e pregătită să intre în Ucraina. Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile

Data actualizării: Data publicării:
joe biden la casa alba
Președintele SUA Joe Biden spune că se așteaptă la o invazie a Rusiei în Ucraina în „următoarele câteva zile”. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a declarat joi că SUA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare pentru a avea un pretext să atace. 

„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, adăugând: „Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Președintele SUA spune că Rusia ar putea fi „angajată într-o operațiune false flag (n.red. de înscenare)” pentru a declanșa un conflict militar, după schimbul de focuri între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Întrebat cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusă a Ucrainei, Biden a răspuns: „Este foarte mare”.

„Este foarte mare pentru că nu și-au retras niciuna dintre trupele lor. Au mutat mai multe trupe dintr-o parte în alta, acesta este primul motiv. Al doilea, credem că sunt implicați într-o operațiune false flag pentru a avea un pretex pentru a începe atacul. Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus președintele SUA.

Presat să precizeze dacă crede că va avea loc un atac și, dacă da, când, Biden a răspuns: „Da. Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Președintele SUA a adăugat însă că există o „cale diplomatică” pentru detensionarea situației.

Acesta a spus că i-a cerut lui secretarului de stat american Antony Blinken „să meargă la Organizația Națiunilor Unite și să facă o declarație astăzi”.

Citește și Mircea Geoană: Un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace destabilizare

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat, joi, într-o conferință de presă după o reuniune cu miniștrii apărării, că Alianța va crește prezența militară pe termen lung în România, referindu-se la înființarea unui Grup de Luptă Permanent. 

Stoltenberg a precizat că NATO rămâne deschisă dialogului cu Rusia, însă aliații trebuie să fie „puternici, uniți, fermi”.

Acesta s-a referit și la situația din estul Ucrainei unde separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis joi focul. „Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri