Josep Borrell atrage atenția că Fâșia Gaza trebuie să primească apă și carburant. UE „nu poate accepta” ca aprovizionarea să fie oprită

Data publicării:
josep borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat miercuri, la Strasbourg, că a priva de apă populaţiile „este contrar dreptului internaţional" şi că Uniunea Europeană „nu poate accepta" ca acest lucru să se întâmple în Fâşia Gaza, informează AFP, preluată de Agerpres.

„A suspenda alimentarea cu apă a unei comunităţi aflate sub asediu este contrar dreptului internaţional. Nu putem accepta aceasta", a declarat Josep Borrell de la tribuna Parlamentului European, reunit în şedinţă plenară la Strasbourg.

În materie de drept umanitar, „se indică în mod clar că a priva o comunitate umană aflată sub asediu de o aprovizionare de bază cu apă este contrar dreptului internaţional, atât în Ucraina, cât şi în Gaza", a subliniat Borrell.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Condamnăm atacurile teroriste care au vizat Israelul, însă aceasta nu trebuie să ne împiedice să ne exprimăm îngrijorările cu privire la ceea ce se întâmplă în Gaza", a continuat el în faţa presei. „Sunt două lucruri care merg mână în mână", a afirmat şeful diplomaţiei europene.

Apa şi hrana lipsesc pentru cei 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, privaţi de asemenea de electricitate, după asediul impus de Israel începând cu 9 octombrie.

Duminică, Israelul a susţinut că a restabilit parţial aprovizionarea cu apă, după şapte zile de întrerupere a alimentării.

Potrivit UNICEF, „dacă apa şi carburantul nu vor ajunge imediat în Gaza", sub asediu după 16 ani de blocadă israeliană, locuitorii săi vor fi „în pericol iminent de moarte sau de epidemii".

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri