Josep Borrell, șeful diplomație UE: „Fac apel la marina militară europeană să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan”

Data publicării:
josep borrell
Josep Borrell, șeful diplomației europeneFoto: Profimedia

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, îndeamnă marina militară din ţările UE să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan, potrivit unui articol de opinie publicat duminică de un săptămânal francez, după ce marţi a afirmat că Taiwanul este „crucial” pentru Europa. China a revendicat recent „ambele maluri” ale Strâmtorii Taiwan, la scurt timp după de un distrugător american a traversat culoarul care face parte din apele interanționale.

Europa trebuie să fie „foarte prezentă în acest dosar care ne priveşte pe plan economic, comercial şi tehnologic”, a scris Josep Borrell într-un editorial pentru Journal du Dimanche, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„De aceea, fac apel la marina militară europeană să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan pentru a sublinia angajamentul Europei faţă de libertatea navigaţiei în această zonă absolut crucială”, a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

„Taiwanul este crucial pentru Europa”, a declarat marţi Josep Borrell în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

„Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie”, a pledat el.

„Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Macron: „Nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”

Această luare de poziţie a intervenit la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care - după o vizită oficială în China - a declarat că refuză o „logică de la bloc la bloc” în problema Taiwanului, şi a îndemnat Europa „să nu urmeze” SUA sau China.

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

La două zile după vizita preşedintelui Macron în China, la începutul lui aprilie, o fregată de supraveghere franceză venind din Vietnam şi în drum spre Coreea de Sud a trecut prin Strâmtoarea Taiwan.

Această trecere prin „apele internaţionale, în conformitate cu libertatea de navigaţie”, a făcut parte dintr-o misiune de mult planificată, potrivit statului major al armatei franceze.

China revendică ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan 

De partea cealaltă, China susține că ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan îi aparţin şi spune că este corect şi adecvat ca ea să-şi susţină suveranitatea asupra acestora. Ministrul de externe chinez Qin Gang a avertizat Occidentul că ţara sa „nu va face nicio concesie” în privinţa Taiwanului şi a denunţat totodată criticile occidentale „absurde”, care ar putea avea „consecinţe periculoase”.

„Nu vom face nicio concesie celor care încearcă să submineze suveranitatea şi securitatea Chinei. Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”, a avertizat Qin Gang.

Dunminica trecută, distrugătorul american USS Milius a navigat prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, a anunţat marina americană. În urmă cu o săptămână, China organizase ample exerciţii militare în aceeaşi zonă.

USS Milius „a efectuat un tranzit de rutină prin Strâmtoarea Taiwan duminică, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol în mare înaltă se aplică în conformitate cu dreptul internaţional”, a indicat marina americană.

„Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier”, a adăugat comunicatul, potrivit căruia „armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite”.

Beijingul a reacționat, acuzând Washingtonul că face „zgomot mediatic” în jurul prezenţei distrugătorului.

Forţele chineze din zonă „menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale”, a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri