Julian Assange nu va primi azil în Franța, după ce o instanță a respins cererea unei asociații

Data publicării:
julian assange australia
Un panou uriaș din Melbourne cere eliberarea fondatorului WikiLeaks, australianul Julian Assange. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din apropiere de Paris a respins marţi o cerere a unei asociaţii care dorea să îi permită fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, să solicite azil în Franţa din Marea Britanie, unde este închis în vederea unei posibile extrădări în Statele Unite, notează AFP, preluată de Agerpres. 

„Circumstanţele privării sale de libertate nu permit să se facă excepţie de la regula” în dreptul francez care impune „prezenţa solicitantului în persoană pe teritoriul naţional sau al Uniunii Europene” pentru a depune o cerere de azil în Franţa, a rezumat ordonanţa emisă la Créteil. 

Pe 9 martie, asociaţia Robin des Lois a dat statul francez în judecată pentru a-l constrânge să „pună în aplicare toate măsurile necesare pentru a-i permite lui Julian Assange să-şi înregistreze la ghişeul unic cererea de azil politic” din Marea Britanie, a reamintit ordonanţa. 

Organizaţia a contestat mai multe articole de lege în baza cărora un străin care solicită azil trebuie să facă acest lucru de pe teritoriul francez. Potrivit petiţiei, aceste articole erau „contrare” preambulului Constituţiei Franţei şi mai multor convenţii internaţionale. 

Julian Assange este urmărit penal în Statele Unite pentru că a publicat din 2010 peste 700.000 de documente confidenţiale privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan. Astfel, el riscă zeci de ani de închisoare. 

Guvernul britanic a acceptat extrădarea sa în iunie 2022, dar Julian Assange a făcut recurs la această decizie. 

El a fost arestat şi încarcerat în 2019 în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, lângă Londra, după ce a petrecut şapte ani izolat în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia într-o anchetă pentru viol, clasată fără urmare în 2019.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri