Jurnalistul care a dispărut misterios după ce a făcut dezvăluiri din Wuhan a reapărut. Cum explică absența de două luni

Data publicării:
Li Zehua
FOTO: Li Zehua/ YouTube

Un jurnalist chinez care a fost urmărit, apoi reținut la Wuhan, centrul focarului de corona virus al țării, a reapărut după aproape două luni.

Li Zehua a difuzat urmărirea și reținerea sa de către poliție pe data de 26 februarie, după care nu a mai fost văzut. Miercuri a publicat un videoclip în care spune că a petrecut două săptămâni în „carantină”, în Wuhan, după care au urmat mai multe perioade de carantină în orașul său natal, relatează BBC NEWS.

I s-a spus că este necesar să fie plasat în carantină întrucât fusese în „zone sensibile”.

Cine este Li Zehua?

Li Zehua este un jurnalist independent care a plecat la Wuhan în februarie, după ce un alt jurnalist, Chen Qiushi, a dispărut. În primul său videoclip de la Wuhan, el a explicat de ce s-a dus acolo:

Înainte de a intra în Wuhan, un prieten care a lucrat la o publicație importantă mi-a spus... toate veștile proaste despre epidemie au fost colectate de guvernul central. Mass-media locală nu poate decât să anunțe veștile bune despre recuperarea pacienților și așa mai departe. Desigur, nu știu dacă este adevărat, deoarece asta am auzit de la prietenii mei."

Poveștile lui includeau o presupusă acoperire a infecțiilor și un crematoriu luat cu asalt. Au fost vizionate de milioane de ori pe platformele chineze, YouTube și Twitter.

Ce s-a întâmplat în 26 februarie?

Într-un videoclip, Li Zehua, care ar avea 25 de ani, a spus că era la volan, în Wuhan, când persoane dintr-o altă mașină i-au spus să oprească. În loc să oprească, a accelerat, spunând că îi este „frică”. El a fost urmărit aproximativ 30 de kilometri, o parte a călătoriei fiind filmată și încărcată pe YouTube cu titlul „SOS”.

A ajuns în locul în care era cazat și a început să transmită live înainte ca „mai multe” persoane din poliție sau cu uniforme de securitate să bată într-o ușă alăturată. A stins lumina și s-a așezat în tăcere, în timp ce ofițerii băteau la alte uși și, în cele din urmă, la ușa lui. A ignorat bătăile, dar persoanele au revenit după trei ore. A deschis ușa și a fost dus la o secție de poliție, unde i s-au luat amprente și probe de sânge, înainte de a fi dus într-o „cameră de interogare”. I s-a spus că este „suspectat de tulburarea ordinii publice”, dar a fost asigurat că nu va fi pedepsit.

Totuși, pentru că a fost în „zone sensibile”, urma să fie plasat în carantină.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce s-a întâmplat în continuare?

Li Zehua a fost dus de șeful poliției la o unitate de carantină din Wuhan, unde i-au fost luate toate dispozitivele electronice. A stat două săptămâni acolo, spunând că a fost „în siguranță” și că a putut urmări știrile TV chinezești. Apoi a fost condus la un centru de carantină din orașul său natal încă două săptămâni, înainte de a pleca la familia lui.

„Pe parcursul întregului proces, poliția a aplicat legea într-o manieră civilizată, mi-a asigurat timpul de odihnă și mâncarea. De asemenea, au avut grijă de mine foarte mult", a spus el.

După ce am terminat carantina, am fost trimis la familia mea. Le sunt recunoscător tuturor oamenilor care au avut grijă de mine și care s-au interesat de mine. Dumnezeu să binecuvânteze China”, este mesajul transmis acum.

Chen Qiushi încă lipsește, potrivit unui cont de Twitter gestionat de prietenii lui. Nu se mai știe nimic de el de 75 de zile.

Un alt jurnalist care a transmis informații din Wuhan, Fang Bin, nu a mai fost văzut din februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri