„Justițiarii șoselelor” din Italia. După „Fleximan”, care taie radarele cu flexul, „Dossoman” distruge limitatoarele de viteză

Data actualizării: Data publicării:
Un vandal a distrus un limitator de viteză și s-a semnat „Dossoman
Un vandal a distrus un limitator de viteză și s-a semnat „Dossoman”. Foto: Facebook/Giampiero Falzone

După „Fleximan”, un bărbat (sau un grup de bărbați) care taie cu flexul camerele video de pe radarele fixe, în Italia a apărut un nou „justițiar”: „Dossoman” demontează limitatoarele de viteză. S-a întâmplat în orașul Calderara, într-o zonă considerată periculoasă de locuitorii care se tem acum de noi accidente grave, relatează La Repubblica.

Primarul orașului a condamnat gestul lui „Dossoman” într-o postare pe Facebook.

„Fleximan este lăudat ca și cum ar fi un erou și apar și imitatori. Chiar și pentru limitatoarele de viteză, acești indivizi sunt lăudați de parcă ar fi realizat isprava anului. Dar trebuie să înțelegem că nu vorbim despre eroi, ci despre vandali care comit infracțiuni”, a scris Giampiero Falzone.

El a adăugat că limitatoarele de viteză au fost instalate „la cererea locuitorilor străzilor în cauză și în urma unor ședințe publice” și e suficient să reduci viteza când treci peste ele.

Primarul crede că „Dossoman”, la fel ca „Fleximan”, vrea să fie un nou „Robin Hood al șoferilor”.

„Nu este nimic eroic în asta. Nu fac decât să fure vieți, ale victimelor accidentelor rutiere. Reprezintă noul simbol al egoismului într-o societate care, pas cu pas, își pierde empatia și respectul față de viața și siguranța celorlalți”, a mai spus primarul.

Incidentul are loc după ce un bărbat (sau mai mulți) care se autointitulează „Fleximan” a distrus cel puțin 15 camere radar în ultimele luni.

Vandalul anonim a reușit să scoată din funcțiune camere de supraveghere din nord estul țării. Fotografiile cu acțiunile sale s-au răspândit apoi pe rețelele sociale, împreună cu porecla lui, care vine de la cuvântul italian pentru polizor unghiular, flessibile - instrumentul pe care l-a folosit cel mai des pentru a distruge camerele.

Campania lui ar putea reflecta furia populară cu privire la proliferarea camerelor radar, dar numărul deceselor în accidente rutiere este mai mare în Italia decât în multe alte țări europene.

Marți, a apărut chiar și o campanie de strângere de fonduri online pentru a sprijini cheltuielile juridice ale lui Fleximan, adică pentru a oferi sprijin financiar celor prinși de poliție. Doar un vandal a fost identificat în Santo Stefano di Cadore, în provincia Belluno, deși radare au fost distruse și în alte părți ale Italiei.

Acțiunile lui sunt din ce în ce mai lăudate pe rețelele sociale, unde Fleximan este considerat un fel de Robin Hood modern. Atât de mult, încât un artist de stradă din Padova numit Evyrein i-a dedicat cea mai recentă lucrare lui Fleximan. Graffiti-ul său înfățișează personajul Umei Thurman din Kill Bill, ținând o sabie într-o mână și o cameră radar tăiată în cealaltă.

Dar Italia are un palmares trist în materie de siguranță rutieră. Potrivit Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, numărul deceselor în accidente rutiere din Italia este de 54 la un milion de locuitori în 2022, aproape de două ori mai mult decât în Marea Britanie, de exemplu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri