Kevin McCarthy anunță că nu mai candidează din nou pentru șefia Camerei Reprezentanților, după ce a fost dat afară de trumpiști

Data publicării:
Kevin McCarthy gesticulează de la pupitru cu steagul SUA în spate
Kevin McCarthy a devenit primul lider al Camerei demis prin procedura specială. Foto: Profimedia Images

Kevin McCarthy, de acum fost președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, a anunțat că nu intenționează să mai candideze din nou la șefia forului legislativ, după ce a fost demis printr-un vot istoric de proprii colegi și de democrați, relatează CNN.

McCarthy a fost demis de la șefia Camerei cu voturile a opt republicani trumpiști, șeful acestora Matt Gaetz, fiind și cel care a inițiat votul de demitere.

Democrații au anunțat la puțin timp după ce Gaetz a inițiat procedura că nu intenționează să-l salveze pe McCarthy și că vor vota pentru demitere.

Camera va trebui, acum, să-și aleagă un nou președinte după vacantarea funcției. Nu există, însă, nicio alternativă clară în condițiile în care trumpiștii nu au avut niciodată un plan pentru această procedură.

Votul pentru demiterea lui McCarthy și decizia sa de a nu mai candida din nou la funcție marchează o escaladare majoră a conflictul din interioriul partidului republican. Facțiunea trumpiștilor din Cameră a perpetuat constant această stare de tensiune cu McCarthy și cu grupul republicanilor așa-ziși „moderați”.

Demiterea lui McCarthy vine la câteva zile după ce fostul șef al Camerei a agreat un acord bipartizan pentru a evita blocarea funcționării guvernului SUA, lucru care i-a deranjat pe trumpiști, interesați în general de blocarea administrației Biden, nu de evitarea crizelor și a haosului în guvernare.

„Nu regret că am ales guvernarea în locul conflictului. A fost responsabilitatea mea și treaba mea. Nu regret că am negociat. Guvernul nostru este menit să funcționeze prin compromis”, a declarat McCarthy, marți seară, la puțin timp după demitere.

Fostul șef al Camerei a spus că „ar putea” să-și anunțe susținerea pentru un succesor și a deplâns faptul că a muncit pentru a-i ajuta în campania electorală pe mulți dintre cei care au votat să-l dea afară .

„Nimeni nu știe ce urmează, inclusiv cei care au votat pentru demitere. Nu au nicio idee ce să facă, nu au niciun plan. Nu au nicio alternativă în acest moment, a fost, pur și simplu, un vot pentru haos”, a declarat Tom Coole, un aliat republican al lui McCarthy și președinte al comisiei pentru regulamentul Camerei.

Democrații nu au fost dispuși să se implice în „războiul civil” republican

Democrații au semnalat cu puțin timp înainte de începerea votului că nu au de gând să-l salveze pe McCarthy, deși ar fi putut s-o facă neparticipând la vot.

Liderii democrați de la Cameră au spus că există multă supărare și lipsă de încredere față de McCarthy, mai ales după acțiunile lui de a-i împăciui pe trumpiști cu investigații absurde împotriva lui Biden și cu preluarea retoricii lor agresive.

Liderul democraților de la Cameră, Hakeem Jeffries, le-a scris colegilor lui într-o scrisoare că votul democraților trebuie să fie în sprijinul demiterii lui McCarthy, înainte de votul final.

„Este responsabilitatea republicanilor să încheie acest război civil la Cameră. Având în vedere lipsa lor de interes de a renunța la extremismul MAGA într-un mod cuprinzător și autentic, conducerea democrată de la Cameră va vota «Da» la moțiunea de demitere a președintelui Camerei”, a scris Jeffries.

McCarthy, criticat aspru de colegii trumpiști

Acordul de sâmbătă seară, prin care McCarthy a acceptat să nu mai blocheze guvernul, a eliminat în jur de șase miliarde de dolari de ajutor pentru Ucraina, tot ca urmare a presiunii lui Gaetz și a celorlalți neofasciști republicani care au insistat că SUA „cheltuie prea mulți bani pe războiul din Ucraina”.

Gaetz se folosește de amenințarea demiterii lui McCarthy încă din ianuarie, de când și-a dat cu greu votul pentru numirea lui în funcție, acceptând să o facă doar cu condiții greu de acceptat pentru orice alt fost lider în această poziție.  La presiunea trumpiștilor, regulile au fost schimbate pentru a permite declanșarea votului de demitere cu votul unui singur parlamentar.

Într-un discurs de luni, Gaetz l-a acuzat pe McCarthy că a introdus „o clauză secretă” pentru finanțarea războiului din Ucraina, în legislație separată. McCarthy a negat.

„Noi avem acum suficient republicani în așa fel încât, săptămâna viitoare pe vremea asta, una din două lucruri se vor întâmpla – fie Kevin McCarthy nu va mai fi președintele Camerei, fie va fi, dar va lucra la mila democraților, iar eu sunt liniștit cu oricare rezultat, pentru că poporul american merită să știe cine îl guvernează”, a spus Gaetz.

El a mai spus că îl susține pe Steve Scalise, reprezentant din statul Louisiana și actual adjunct al lui McCarthy, să preia funcția.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri