Premieră istorică în SUA: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Camerei Reprezentanților di SUA, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție în urma unui vot istoric
Președintele Camerei Reprezentanților di SUA, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție în urma unui vot istoric. Foto: Profimedia

Președintele Camerei SUA, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție în urma unui vot istoric, relatează CNN. 8 parlamentari ai Partidului Republican, din care face parte și McCarthy, au votat pentru înlăturarea acestuia din funcție.

Este vorba despre congresmeni apropiaţi lui Donald Trump. Aceștia, împreună cu minoritatea democrată din Cameră, l-au înlăturat pe McCarthy.

Votul pentru demiterea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor a fost organizat în urma unei rebeliuni a republicanilor de extremă dreapta, o revoltă ajutată de rivalii democraţi şi alimentată de frustrarea legată de abordarea lui McCarthy privind cheltuielile guvernamentale şi negocierile de săptămâna trecută cu Joe Biden pentru evitarea intrării guvernului în incapacitate de plată.

Este pentru prima dată în istoria SUA când membrii Camerei Reprezentanților au votat pentru înlăturarea președintelui acestui vot.

Înainte de decizia parlamentarilor, McCarthy le-a spus colegilor săi republicani, într-o întâlnire cu ușile închise: „Dacă aș număra de câte ori cineva a vrut să mă înlăture, aș fi fost demis cu mult timp în urmă”.

Camera Reprezentanților va trebui acum să-și aleagă un nou președinte, dar se știe cine ar putea obține sprijinul necesar pentru a fi ales în această funcție.

Membru al Congresului din 2007, reprezentând statul California, McCarthy a fost ales în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, când republicanii au preluat majoritatea în camera inferioară. Alegerea lui ca lider nu a fost însă uşoară, ci a intervenit în urma unui scrutin epuizant cu 15 runde de vot, după ce aceiaşi republicani de extremă dreapta care ulterior aveau să pună la cale înlăturarea sa au cerut concesii în schimbul acordului lor.

În lunile care au urmat, acei legislatori au devenit frustraţi de abordarea speakerului în privinţa guvernării, după ce acesta a ajuns la înţelegeri cu Biden şi cu democraţii pentru a ridica plafonul de îndatorare guvernamentală şi, la sfârşitul săptămânii trecute, a menţinut guvernul federal funcţional după adoptarea unui nou plan de cheltuieli, potrivit News.ro. Acest acord l-a determinat pe republicanul de Florida Matt Gaetz să depună luni o moţiune pentru demiterea șefului Camerei Reprezentanţilor.

În timp ce majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanţilor l-au susţinut pe McCarthy, ostilitatea democraţilor faţă de acesta, care este un aliat al lui Donald Trump, şi alte câteva „dezertări” din rândul republicanilor i-au pecetluit soarta.

Republicanii au o majoritate strânsă în camera inferioară a Congresului, având 221 de voturi faţă de 212 ale democraţilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri