Sari la conținut

Ianukovici ar putea rămâne fără 1,4 miliarde de euro

Ucraina a lansat vineri procesul de recuperare de active în valoare de 1,4 miliarde de euro aparținând fostului președinte Viktor Ianukovici sau rudelor sale, pe care aceștia și le-au însușit din finanțele publice ucrainene, relatează Agerpres.

2014 Winter Olympic Games - Opening Ceremony

Viktor Ianukovici / FOTO: Gulliver /Getty Images

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a anunțat într-un comunicat că banca publică Oschadbank a început confiscarea acestor fonduri, potrivit unei decizii a justiției ucrainene.

Potrivit șefului Consiliului Alexandr Turcinov, citat în comunicat, 1,5 miliarde de dolari (1,4 miliarde euro) vor ajunge la bugetul ucrainean.

„Acești bani au fost furați de la poporul ucrainean. El a scos (banii) din buzunarele fiecărui ucrainean”, a declarat, într-un discurs, președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Serviciul său de presă a afirmat că fostul regim ucrainean a furat 40 de miliarde de grivne, o sumă echivalentă cu aproximativ cinci miliarde de euro.

Fostul președinte pro-rus este acuzat că a sustras miliarde de dolari în timpul celor patru ani în care s-a aflat la putere, între 2010 și 2014. El a fugit în Rusia după revolta proeuropeană încheiată în februarie 2014.

Elveția și Uniunea Europeană au înghețat, la rândul lor, fondurile aparținând lui Viktor Ianukovici și rudelor sale.