Klaus Iohannis a cerut „o abordare coordonată și rapidă la nivel european” pentru o reducere durabilă a prețurilor la energie

Data publicării:
iohannis si bossii
Președintele Klaus Iohannis la Summitul Consiliului European. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a cerut la Summitul Consiliului European „o abordare coordonată și rapidă la nivel european” pentru a asigura „o reducere durabilă a prețurilor la energie”. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, România susține crearea cadrului necesar pentru achiziții comune de gaz la nivel european și cere ca acest mecanism să fie conceput în așa fel încât să fie efectiv accesibil pentru toate părțile interesate să participe.

Liderii europeni au discutat, joi și vineri, la Consiliul European, subiectului energiei în conexiune cu situația economică și măsurile necesare pentru reducerea prețurilor.

După 12 ore de negocieri, aceștia au căzut de acord în cursul nopţii de joi spre vineri asupra unei „foi de parcurs” vizând să introducă, în săptămânile următoare, măsuri pentru a stopa creşterea preţurilor la energie. Potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate „la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie”.

Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, se arată că „liderii europeni au solicitat Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene să adopte cât mai urgent posibil decizii legislative care să țină seama de diferitele mixuri energetice, de circumstanțele naționale ale statelor membre, precum și de impactul acestora asupra contractelor existente.”

Cei douăzeci şi şapte au convenit să favorizeze achiziţiile comune de gaze la nivelul UE, cu ideea că acestea rămân „voluntare”, dar acoperă cel puţin un nivel-ţintă „obligatoriu” de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna 2023.

Ei au cerut, de asemenea, „accelerarea negocierilor” cu ţări producătoare „fiabile”, precum Norvegia şi Statele Unite, pentru a „profita de greutatea economică” agregată a UE, mai degrabă decât să se concureze pe piaţa mondială cu riscul de a alimenta febra preţurilor.

Pe lângă o măsură de control al preţurilor en gros în tranzacţiile cu gaze naturale, liderii cer şi un plan specific pentru un mecanism „temporar” care să plafoneze preţul gazului utilizat pentru producerea energiei electrice - un dispozitiv deja existent în Spania şi Portugalia şi pe care Franţa a cerut să fie extins la nivelul întregii Uniuni.

Președintele Klaus Iohannis a susținut în cadrul reuniunii că o abordare coordonată și rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a prețurilor la energie. În acest sens, a exprimat aprecierea pentru noul set de măsuri avansate de Comisia Europeană pentru a ameliora nivelul prețurilor la energie, arătând că acestea răspund inclusiv elementelor solicitate de România și reprezintă un pas considerabil înainte, care va necesita consolidare în continuare, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a arătat, totodată, că este necesară o abordare care să vizeze atât acțiuni pe termen scurt pentru ținerea sub control a nivelului prețurilor, cât și o abordare pe termen lung, orientată spre viitor.

„În ceea ce privește măsurile imediate, Președintele Klaus Iohannis a salutat crearea cadrului necesar pentru achiziții comune la nivel european, pe bază voluntară, astfel încât să poată fi utilizată ponderea Uniunii Europene în negocieri, care să conducă la obținerea unor prețuri mai bune pentru consumatorii finali. Președintele României a subliniat necesitatea ca acest mecanism să fie conceput în așa fel încât să fie efectiv accesibil pentru toate părțile interesate să participe.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul general pentru măsurile care vizează reducerea prețului gazelor naturale, arătând că instituirea unui coridor dinamic al prețurilor poate oferi un instrument util pentru gestionarea vârfurilor acestora, păstrând în același timp și competitivitatea pieței. Totodată, Președintele României s-a referit și la decuplarea prețului gazului de cel al electricității, printr-o reformă a pieței energiei electrice, în contextul intenției anunțate de Comisia Europeană de a prezenta scenarii concrete în acest sens.

În ceea ce privește abordarea pe termen lung, Președintele României s-a referit la importanța pregătirii pentru viitor, prin investiții în infrastructură, interconectări și dezvoltarea de noi surse de energie, toate acestea necesitând finanțare adecvată, cu obiectivul asigurării unei cantități suficiente de energie, la prețuri accesibile pentru consumatori, precum și al menținerii competitivității industriei europene. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România încurajează dezvoltarea de surse noi de energie, menționând potențialul de exploatare al rezervelor de gaze din Marea Neagră.”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri