Kremlinul spune că rușii nu au dreptul să organizeze proteste fără permisiune

Data actualizării: Data publicării:
Protestatari față de invazia în Uraina arestați la Moscova.
Protestatari față de invazia în Uraina arestați la Moscova. Foto: Profimedia Images

Oamenii care sunt împotriva invaziei Ucrainei „nu au dreptul să organizeze acțiuni de protest” fără a cere mai întâi permisiunea, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Conform legii, fără a urma procedurile corespunzătoare, acești cetățeni nu au dreptul să organizeze acțiuni de protest pentru a-și exprima punctul de vedere”, a declarat Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe cu jurnalişti străini, citat de CNN. 

Peste 700 de persoane care manifestau împotriva invaziei ruse în Ucraina au fost arestate joi la Moscova şi Sankt-Petersburg, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse. Proteste au avut loc în 40 de orașe din Federația Rusă. 

Conform legii din Rusia, pentru demonstrații de amploare, protestatarii trebuie să solicite o autorizație, care trebuie depusă cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment. 

Cei care protestează fără a avea autorizație riscă amenzi mari și în unele cazuri chiar închisoare.

Oamenilor le este permis să organizeze proteste restrânse, de câteva persoane, dar chiar și în aceste situații pot să fie reținuți.

„Există proteste, nu aș spune evenimente de masă... ci evenimente cu participarea unui anumit număr de oameni - pur și simplu nu sunt permise de lege. Și, prin urmare, împotriva lor au fost luate anumite măsuri”, a adăugat Peskov. 

Peskov a recunoscut că există cetățeni ruși care sunt împotriva a ceea ce Kremlinul continuă să descrie drept o „operațiune specială” și că guvernul trebuie să „explice mai bine motivele sale acestor cetățeni”. 

El a mai sugerat că există mai mulți ruși în favoarea invaziei decât împotrivă. 

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri