Galerie Foto „La Odesa s-a petrecut un miracol”. Peste 1.000 de flamingo roz au ajuns în Ucraina devastată de război

Data publicării:
Flamingo roz în parcul natural Tuzlivski Lîmanî din Ucraina
Flamingo roz în parcul natural Tuzlivski Lîmanî din Ucraina. Foto: Facebook/ uabirds.org

Peste 1.000 de flamingo roz au ajuns în Ucraina devastată de război. Păsările s-au oprit în parcul național Tuzlivski Lîmanî, de pe coasta Mării Negre. Este o pată de culoare pentru o țară care și-a petrecut ultimele 18 luni adăpostindu-se de rachetele, bombele și dronele ucigașe rusești, relatează Politico.

Flamingo roz în parcul natural Tuzlivski Lîmanî din Ucraina. Foto: Facebook/ Tuzlivski Lîmanî
Flamingo roz în parcul natural Tuzlivski Lîmanî din Ucraina. Foto: Facebook/ Tuzlivski Lîmanî

„1.114 flamingo roz au sosit. Este cel mai mare număr de astfel de păsări înregistrat de oamenii de știință pe teritoriul Parcului. Aproape toți sunt adulți, dar sunt și câțiva pui anul acesta”, au anunțat oficialii parcului Tuzlivski Lîmanî într-o postare pe Facebook.

„Mai multe păsări aveau niște inele albe, a căror origine nu a putut fi stabilită. Dar o pasăre avea un inel albastru. Aceasta înseamnă că acest oaspete este italian”, au adăugat oamenii de știință.

Anul acesta, unii flamingo au migrat în Ucraina în primăvară. Aproximativ 570 de păsări au decis să rămână și să cuibărească în regiune, în ciuda războiului, a declarat Ivan Rusev, șeful departamentului de cercetare la Tuzlivski Lîmanî, într-un comunicat din septembrie.

Potrivit cercetătorilor de la parcul național ucrainean, păsările flamingo care au sosit în octombrie nu sunt aceleași care au cuibărit în timpul verii.

Rusev a scris că păsările au reușit să formeze o colonie stabilă pentru prima dată în regiunea Odesa în 2023. Anterior, în 2017, au încercat să se stabilească în regiunea Herson de pe lacul Ciuriuk, aproape de Crimeea, dar doar trei pui au eclozat și soarta lor este necunoscută.

În timpul invaziei și ocupării rusești a regiunii Herson, „păsările au părăsit teritoriile ocupate temporar și au ales estuarele de la Tuzlivski”, a spus Rusev.

„Pe măsură ce barbarii ruși continuă să ne distrugă natura, la Odesa s-a petrecut un miracol”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri