Lavrov a vorbit la telefon cu omologul turc, după ce Moscova s-a înfuriat că Zelenski a plecat acasă cu comandanții Regimentului Azov

Data publicării:
Azovstal comandanti
Militarii ucraineni, care se ascundeau în tunele şi buncăre aflate sub uzina Azovstal, au primit în cele din urmă ordin de la Kiev să se predea, în mai anul trecut. FOTO: Volodimir Zelenski Twitter

Miniștrii de Externe ai Rusiei şi Turciei au vorbit duminică la telefon, la o zi după ce Ankara a înfuriat Moscova pentru că a permis ca cinci comandanţi ucraineni să plece acasă împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski. Moscova a acuzat că au fost încălcaţi termenii unui acord de schimb de prizonieri, relatează Reuters.

Ministerele de Externe rus şi turc au declarat că Serghei Lavrov şi Hakan Fidan au discutat despre situaţia din Ucraina, precum şi despre acordul pentru exportul de cereale pe Marea Neagră, care a ridicat anul trecut o blocadă de facto a porturilor ucrainene impusă de Rusia.

Moscova a ameninţat că va renunţa la acord pe 17 iulie, atunci când expiră, spunând că nu au fost îndeplinite condiţiile de facilitare a vânzărilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puţin trei luni acordul, negociat anul trecut de Ankara şi de Naţiunile Unite.

Ministerul rus de Externe a declarat că dialogul celor două părţi s-a concentrat pe evoluţiile recente din jurul Ucrainei, inclusiv pe eliberarea de către Ankara a comandanţilor deţinuţi ai unităţii ucrainene Regimentul Azov, care au apărat anul trecut oţelăria Azovstal din oraşul portuar ucrainean Mariupol.

Rusia a capturat oraşul anul trecut, după ce l-a devastat, ucigând mii de civili într-un asediu care a durat trei luni. Unitatea Azov a condus apărarea oraşului, rezistând în oţelărie săptămâni întregi, până când Kievul le-a ordonat să se predea.

Comandanţii Azov capturaţi, consideraţi eroi în Ucraina şi detestaţi în Rusia, au fost eliberaţi în septembrie în cadrul unui schimb de prizonieri, dar li s-a cerut să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului. Zelenski i-a adus însă acasă sâmbătă, după o vizită în Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că Turcia a încălcat acordul de eliberare a prizonierilor şi nu a notificat Rusia în prealabil.

Ankara nu a comentat public decizia de a-i trimite acasă. Preşedinţia şi Ministerul de Externe al Turciei nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri