Lavrov spune că primește „sugestii” din Occident să negocieze o pace în Ucraina fără Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că există voci din Occident care sugerează ca Moscova să discute despre pacea în Ucraina, chiar și fără Ucraina, deoarece Statele Unite şi aliaţii săi nu au reuşit să învingă forţele ruse.

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean.

Lavrov, într-un interviu acordat agenției de știri de stat RIA și canalului TV Rossiya 24, a spus că există semne că Occidentul își schimbă tactica și strategia față de Ucraina, scrie Reuters.

„Occidentul își schimbă cu adevărat tactica - poate chiar se gândește la clarificarea strategiei. Pentru că dacă „înfrângerea strategică a Rusiei” este o strategie, atunci această strategie a eșuat lamentabil”, a spus Lavrov.

„Sunt niște abordări, niște sugestii: de ce nu te întâlnești (Rusia) cu cineva din Europa care ar fi gata să vorbească, să vorbești despre Ucraina fără Ucraina însăși”, a spus Lavrov, care a reiterat și că Moscova își va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că este gata să vorbească despre pacea în Ucraina, dar în condițiile Rusiei. Oficialii americani sunt de părere însă că Putin așteaptă alegerile prezidențiale din SUA din 2024 înainte de a face vreo mișcare serioasă spre discuții de pace.

De partea cealaltă, Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022. Unul dintre punctele cheie ca precondiție pentru începerea discuțiilor de pace este retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2014.

Lavrov, care este în funcție din 2004, a mai spus joi că marile puteri occidentale s-au întâlnit în „secret” în urmă cu aproximativ 10 zile, în cadrul unei reuniuni a G7 plus națiunile în curs de dezvoltare pentru a discuta despre „formula de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lavrov a spus că au convenit asupra unei noi întâlniri în ianuarie și a unui „summit pentru pace” în februarie, bazat pe formula de pace Zelenski. 

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski cere retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților și restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei. Moscova spune că planul de pace al Kievului este de neacceptat.

Citește și Putin i-ar fi spus lui Xi Jinping că războiul în Ucraina va dura „cel puțin cinci ani”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri