Lavrov spune că viitorul grupului Wagner în Africa va depinde de „ţările implicate”

Data publicării:
mercenari wagner in africa
Mercenari Wagner în Africa. Foto cu caracter ilustrativ: Captură Twitter / @DanOjowa

Viitorul prezenţei în Africa a grupului de mercenari Wagner, aflat la originea unei rebeliuni eşuate în Rusia, va depinde de „ţările implicate”, a spus vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-un moment în care presiunile occidentale sunt în creştere.

„Soarta acestor acorduri între ţările africane şi grupul Wagner depinde în primul rând de decizia guvernelor ţărilor în cauză de a continua sau nu această formă de cooperare”, a declarat Lavrov într-un briefing online, arată AFP, potrivit News.ro.

Viitorul grupului Wagner, care a luptat în Ucraina şi a fost documentat în mai multe ţări africane, dar şi în Siria, este sub semnul întrebării după rebeliunea de 24 de ore condusă în Rusia de şeful său, Evgheni Prigojin.

Deşi Prigojin a renunţat rapid la revoltă şi a plecat în exil în Belarus, oamenii săi trebuie să aleagă acum dacă îl urmează, se alătură armatei regulate ruse sau se întorc la viaţa civilă. De asemenea, grupul trebuie să returneze echipamentul şi armele grele.

Republica Centrafricană, principala ţară africană în care operează Wagner, a declarat luni că Rusia va continua să opereze acolo, cu sau fără grupul paramilitar.

Miercuri, Franţa a cerut tuturor ţărilor implicate să se disocieze de Wagner şi a declarat că este pregătită să impună sancţiuni suplimentare pentru crimele pe care grupul este acuzat că le comite în teatrele sale de operaţiuni.

Activităţile grupării vor fi, de asemenea, vizate de noile sancţiuni americane, în special în Republica Centrafricană, potrivit Washingtonului.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri