Legea anti-fumat din Noua Zeelandă a fost abrogată pentru a finanța tăieri de taxe pentru bogați. Ar fi salvat 5.000 de vieți pe an

Data publicării:
Cineva ține în mână o țigară aprinsă
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Noul guvern conservator din Noua Zeelandă a anunțat că va renunța la politica ambițioasă implementată de guvernul anterior, al Jacindei Ardern, de interzicere a consumului de tutun pentru toți cei născuți după 2008, pentru a-și putea finanța reducerile de taxe promise în campanie, relatează BBC. Ambițioasa legislație anti-tutun, implementată de guvernul precedent, al Jacidei Ardern, de stânga, prevedea o interdicție generală la țigarete pentru toți cei născuți după anul 2008.

Fumatul este principala cauză a deceselor ce pot fi prevenite în Noua Zeelandă, iar politica de interzicere era menită să prevină perpetuarea obiceiului de a fuma la generațiile tinere. Schimbarea de politică a noului guvern conservator i-a șocat pe experți. Conform modelelor științifice ale experților sanitar, legile anti-fumat ar fi salvat până la 5.000 de vieți pe an.

Hapai Te Hauora, o organizație sanitară Maori, a calificat decizia drept „o lovitură inadmisibilă dată sănătății și bunăstării tuturor neo-zeelandezilor”.

Fumatul, bolile și problemele de sănătate asociate acestuia sunt mai prevalente printre membrii comunităților indigene Maori, despre care experții spun că s-ar fi bucurat cel mai mult de beneficiile legislației.

Pe lângă interdicția consumului de tutun pentru tineri, legea prevedea și eliminarea produselor din tutun din 90% dintre magazinele care încă le mai vând în Noua Zeelandă și reglementa, de asemenea, conținutul de nicotină din țigarete.

Politica „smokefree” a guvernului neo-zeelenadez a inspirat inclusiv alte guverne, precum cel al Regatului Unit să facă mai mult pentru a opri perpetuarea acestui obicei extrem de nesănătos.

Abrogarea legilor anti-fumat i-a luat prin surprindere pe experți

În Noua Zeelandă, politica ambițioasă anti-tutun a guvernului Jacindei Ardern, s-a lovit constant de opoziția și de lăcomia companiilor, care și-au văzut profiturile afectate de interdicție.

Politicienii de opoziție din acea perioadă s-au plâns, de asemenea, că interdicția la tutun va duce la apariția unei piețe negre.

Sâmbătă, noua ministră de finanțe de la Wellington, Nicola Willis, a spus că noul guvern va abroga legile anti-tutun, pentru a putea obține noi surse de finanțare pentru politicile guvernului conservator de tăiere a taxelor pentru bogați, promise în timpul alegerilor.

Principalul partid de guvernare nu făcuse, însă, campanie pentru abrogarea acestor legi, așa că experții sanitari credeau că ele nu vor fi atinse.

Willis a spus, însă, că partenerii de coaliție ai Partidului Național, partide populiste, au cerut „cu insistență” abrogarea legilor.

„Trebuie să reținem că legislația anti-fumat a avut un impact semnificativ asupra finanțelor publice – pierderi de aproape un miliard de dolari”, a mai spus Willis.

Experții în sănătate publică spun, însă, că decizia arată judecată slabă pentru viitor și că banii obținuți din abrogarea legilor anti-fumat vor fi cheltuiți pe sistemul de sănătate pentru tratarea celor cu afecțiuni produse de consumul de tutun.

„Ideea că tăierile de taxe vor fi plătite de oamenii care vor continua să fumeze este absolut șocantă”, spune profesorul Robert Beaglehole, președintele unei ONG anti-fumat.

Cercetările din 2022 arătau ca politicile anti-fumat ar fi economisit între 600 și 800 de milioane de dolari pe parcursul a 20 de ani pentru sistemul de sănătate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri