Liderul chinez îl felicită pe Joe Biden, la trei săptămâni după alegeri

Data publicării:
joe biden da mana cu xi jinping avand in fundal steagurile sua si chinei
Cei doi lideri nu s-au întâlnit niciodată de când Biden a devenit președintele SUA. Imagine de arhivă de pe vremea când Biden era vicepreședintele SUA. Foto: Getty Images

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat miercuri pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie, potrivit unui mesaj publicat de presa de stat chineză în care transpare dorința unei reconcilieri, după relațiile tumultoase dintre cele două țări în era Donald Trump.

„Promovarea unei dezvoltări sănătoase şi stabile a relaţiilor China-SUA nu serveşte doar intereselor fundamentale ale popoarelor celor două ţări, ci satisface şi aşteptarea generală a comunităţii internaţionale”, a transmis Xi Jinping în mesajul său preluat de agenția Xinhua, scrie Agerpres. Cele două ţări „trebuie să evite orice conflict sau confruntare şi să se respecte reciproc, într-un spirit de cooperare profitabil pentru ambele părţi, să se axeze pe colaborare, să-şi gestioneze divergenţele, să avanseze dezvoltarea sănătoasă şi stabilă a relaţiilor China-SUA şi să-şi dea mâna cu alte ţări şi comunitatea internaţională pentru a promova nobila cauză a păcii mondiale şi dezvoltării”, arată mesajul Beijingului.

Totodată, menţionează Xinhua, vicepreşedintele chinez Wang Qishan i-a trimis un mesaj Kamalei Harris pentru a o felicita pentru alegerea în funcţia de vicepreşedintă a SUA.

China era unul dintre puținele state care nu au transmis încă felicitări președintelui ales, Joe Biden, după victoria acestuia în alegerile din 3 noiembrie. Nici Vladimir Putin nu a făcut-o, Kremlinul transmițând că așteaptă ca toate procedurile formale să fie încheiate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri