Lituania se teme că China îi va influența alegerile, din cauza susținerii sale pentru Taiwan

Data publicării:
steaguri ale chinei, lituaniei și taiwanului
Foto: Profimedia Images

Șeful contraspionajului lituanian, Darius Jauniskis, este de părere că alegerile de anul acesta din țară ar putea să fie influențate serios de China, ca urmare a politicii pro-Taiwan susținute de statul baltic, relatează Reuters.

„Aş spune că scenariul încercării de a influenţa alegerile categoric nu poate fi exclus (...) mă refer în primul rând la China”, a declarat şeful contraspionajului lituanian.

Coaliţia guvernamentală din parlamentul lituanian a promis înaintea începerii mandatului, în 2020, că îi va susţine pe „cei care luptă pentru libertate în Taiwan”, iar poziţia legislativului a fost adoptată şi de preşedintele ţării, Gitanas Nauseda. Acesta va candida din nou la scrutinul prezidenţial din mai, iar în octombrie sunt programate în Lituania alegeri parlamentare.

„Detectăm un interes ridicat în alegeri, atât cele prezidenţiale, cât şi cele parlamentare, deoarece sunt foarte importante pentru China din cauza politicii noastre privind Taiwanul”, a explicat Jauniskis. Reprezentanţa diplomatică chineză în Lituania nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta.

În raportul anual al serviciilor de informaţii lituaniene, publicat joi, se menţionează intensificarea în 2023 a eforturilor chineze de spionaj în Lituania. S-a constatat că actori informatici „afiliaţi cu China” au testat periodic vulnerabilităţile instituţiilor guvernamentale din Lituania „cu scopul de a penetra reţelele acestora”.

China şi-a redus nivelul relaţiilor diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni asupra unor multinaţionale să îşi întrerupă legăturile cu fosta republică sovietică, acum membră a Uniunii Europene şi a NATO, după ce guvernul de la Vilnius a permis deschiderea unei ambasade taiwaneze de-facto la sfârşitul lui 2021.

China consideră că Taiwanul, pe numele său oficial Republica China, este o parte a teritoriului său și reacționează furibund la orice pretenție de independență din partea statului guvernat democratic. Taiwanul este ultima rămășiță a vechii rebpulicii chineze de la 1912, după ce guvernul său s-a refugiat pe insula Formosa, în urma pierderii Războiului Civil cu comuniștii lui Mao.

La fel ca majoritatea statelor lumii, Lituania recunoaşte principiul unei singure Chine şi nu are relaţii complete cu Taiwanul, care are doar 12 aliaţi diplomatici.

Uniunea Europeană a ridicat în 2022 la Organizaţia Mondială a Comerţului problema practicilor comerciale discriminatorii ale Chinei împotriva Lituaniei; acuzaţia a fost suspendată în ianuarie anul acesta.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri