Liz Truss și-a demis ministrul de finanțe înainte de un anunț dificil. În locul lui l-a numit pe un fost rival la șefia partidului

Data publicării:
liz truss si Kwasi Kwarteng stau alaturi si zambesc unul la celalalt
Liz Truss l-a demis pe Kwasi Kwarteng, ministrul de finanțe (stânga) Foto: Profimedia Images

Ministrul finanţelor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, a fost demis vineri de premierul Liz Truss, la mai puţin de şase săptămâni de la numirea sa în funcţie, iar în locul său a fost numit Jeremy Hunt, un politician conservator de centru-dreapta, cu experiență în posturi guvernamentale, dar care îl susținuse pe rivalul lui Liz Truss, Rishi Sunak, la șefia partidului, transmite Reuters.

Jeremy Hunt devine al patrulea ministru de finanțe al Marii Britanii, în tot atâtea luni, într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic pentru Marea Britanie.

„Mi-aţi cerut să demisionez din postul de cancelar al Trezoreriei. Am acceptat”, a scris fostul ministru Kwasi Kwarteng într-o scrisoare către premierul Liz Truss, publicată pe contul său de Twitter.

Demiterea lui Kwasi Kwarteng vine înaintea unui anunț dificil pe care ar urma să îl facă Liz Truss. Ea este așteptată să confirme în mod public că renunță la o parte din măsurile din pachetul economic controversat pe care l-a prezentat la sfârșitul lunii trecute. Printre altele, Liz Truss ar urma să anunţe că va păstra, în cele din urmă, planul predecesorului său, Boris Johnson, de a majora impozitul pentru companii de la 19% până la 25%, potrivit presei britanice.

La 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi, cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung, relatează Agerpres. Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat la rândul lor strategia fiscală a guvernului britanic. „Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare”, a declarat un purtător de cuvânt de la FMI. 

În locul lui Kwasi Kwarteng a fost numit la Finanțe fostul ministru de externe Jeremy Hunt, a anunțat vineri biroul premierului Liz Truss. Hunt a candidat de două ori fără succes la șefia Partidului Conservator, aflat la guvernare, pierzând o dată în fața lui Boris Johnson și apoi fiind eliminat în primul tur de scrutin în competiția în care Truss a fost desemnată câștigătoare.

Văzut ca fiind de centru-dreapta al partidului, Hunt l-a susținut pe rivalul lui Truss la conducerea partidului, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak. Hunt, care a mai ocupat anterior funcțiile de ministru al sănătății și ministru al culturii, devine al patrulea ministru de finanțe al Marii Britanii în tot atâtea luni.

De asemenea, biroul lui Truss a declarat că Edward Argar l-a înlocuit pe Chris Philp în funcția de secretar șef al Trezoreriei, al doilea cel mai important post din cadrul departamentului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri